En halv sanning är faktiskt en lögn

Politik2014-04-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL KOMMENTAR

En man tar sig friheten att ta en kvinna på rumpan och får en välförtjänt örfil. Några månader senare döms kvinnan till 30 dagsböter för misshandel, medan mannen inte åtalas för någonting.

Den bilden kablades ut i flera medier förra veckan och slutsatsen var glasklar. Det är fritt fram för män att tafsa och trakassera. Kvinnor som säger ifrån åker dit.

Lyckligtvis ser verkligheten inte alltid ut så, för även om den mediala versionen inte innehåller några direkta faktafel, utelämnas så mycket information att den samlade bilden blir missvisande. Exempelvis framgår inte att mannen och kvinnan är släkt och att familjerna ligger i konflikt. Läsarna fick inte heller veta att mannen veckan innan hade polisanmält kvinnans son för olaga hot eller att kvinnan inte nämnde någonting om tafsandet i det första förhöret.

I första förhörsprotokollet står däremot att mannen hade pekat med fingret mot kvinnan så att det liknade en pistol, varpå kvinnan gick fram till honom och började bråka. Flera veckor senare förklarade hon att hon slog mannen för att han tafsade, samtidigt som hon tog tillbaka uppgifterna i det första förhöret.

I domen skriver Norrköpings tingsrätt att de inte bedömer någon av de inblandade som mer trovärdig än den andra och att tingsrätten utgår ifrån att tafsandet har ägt rum, eftersom åklagaren inte kunde bevisa motsatsen. Några vittnen till själva händelsen finns inte, trots att mötet inträffade i ett köpcentrum och kvinnans familj var närvarande.

Det här är inte första gången medier ger en skev bild av en komplex verklighet och på sikt riskerar dessa halvsanningar att urholka förtroendet för det svenska rättsväsendet. För vem har förtroende för en domstol som inte bara verkar ge tummen upp för sexuella trakasserier, utan dessutom bötfäller kvinnor som ger svar på tal?