En dålig dag för Östersjön
Vi tar oss också för pannan.Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Miljöminister Andreas Carlgren försökte presentera beslutet som nödvändigt på grund av de internationella avtal Sverige har skrivit på. Han har fel. Nord Stream, vars huvudägare är ryska statliga energijätten Gazprom, fattade ett politiskt motiverat beslut att dra en gasledning genom Östersjön istället för genom Polen och baltstaterna. Sverige kan av politiska skäl säga nej. Hur? Tja, Havsrättskonventionen ger Nord Stream rätt lägga ledningen, men Sverige kan också säga nej och hänvisa till miljöprövning och miljöskäl.
Varför säger regeringen ändå ja?
Undfallenheten mot Rysslands regim oroar mig. Och det gäller minsann inte bara Sverige.
Jag hörde en radiointervju med Annika Ström-Melin häromdagen. Hon skriver ledare i Dagens Nyheter nuförtiden, men har i många år verkat som journalist med inriktning på EU. Hur förklarade hon att Carl Bildt inte längre betraktas som en stark kandidat till posten som EU:s utrikesminister? Jo, har har varit för skarp och kritisk mot Rysslands regim, bland annat i samband med Rysslands anfall mot Georgien. Och därmed har han gjort sig "omöjlig". Tycker de som förespråkar en eftergiftspolitik gentemot Ryssland.
I stora delar av Ryssland genomfördes lokalval 11 oktober. Putins och nuvarande presidenten Medvedevs parti Enade Ryssland gick starkt framåt. Men snart blev det tydligt att det förekommit omfattande valfusk. Mest anmärkningsvärt var kanske när oppositionspartiet Jablokos ledare Sergej Mitrochin upptäckte att hans eget parti fått noll röster i den vallokal han själv och hans familj hade använt.
Demokrati och pressfrihet beskärs och förfuskas. Men kritiken från omvärlden är påfallande flat.
Med Nord Streams gasledning blir det ännu svårare för hariga européer att kritisera Rysslands regim. Med Nord Streams gasledning blir det ännu svårare för Rysslands grannländer att hävda sina intressen mot stormakten som visat sig beredd att stänga av gas- och oljeleveranser eller skicka trupper.
Sverige hade kunnat säga nej till detta destabiliserande infrastrukturprojekt i svenska vatten. Regeringen valde ändå att säga ja, kanske för att inte riskera dagens relation med Ryssland. Men på sikt hade de säkerhetspolitiska klimatet i Östersjöområdet mått mycket bättre av ett nej.