En bryggares memoarer och hans modelljärnväg

Spendups. Mannen, skylten, ölet.

Spendups. Mannen, skylten, ölet.

Foto: GUNNAR LUNDMARK / SvD / TT

Politik2013-11-30 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotlands Bryggeri vill expandera och bygga ett nytt bryggeri där den gamla hamnterminalen i Visby i dag ligger. Bryggeriet, ett företag inom Spendrupsfären, är en liten framgångssaga som kort beskrivs i en nyutkommen bok av Spendrups före detta vd och nuvarande styrelseordförande Jens Spendrup: Vårt levebröd – en bryggares memoarer (Timbro).

Sedan Jens Spendrup lämnade över den dagliga driften av bryggeriet till nästa generation har han haft tid med andra saker ordförandeskapet i Svenskt Näringsliv och att skriva böcker.

Gotlands bryggeri började som en pojkes dröm om en modelljärnväg. För 25 år sedan, vid en resa till Norge för att hitta bryggerier att förvärva, blev det istället en vuxen mans idé om ett litet minibryggeri som skulle sälja öl till kringliggande restauranger. En idé som sedan utvecklades till en dröm om ett minibryggeri vid Chalmers i Göteborg. När Chalmers var avvisande så var det i stället en restaurang vid forskarbyn Ideon i Lund som var intresserade av ett samarbete. Spendrups beställde bryggeriutrustning för 15 miljoner kronor. Men då var det istället myndigheterna som godtyckligt stoppade alla planer på ett bryggeri i en restauranglokal.

Nu stod Spendrups där med bryggeriutrustning, men utan lokal att börja brygga i. Då hittade man lokalen i Visby, med många potentiella restaurangkunder i grannskapet. Och myndigheterna var positiva.

Bryggeriet blev ingen omedelbar framgång. Tvärt om gick det knackigt i många år. Vändningen kom när man gjorde Gotlands Bryggeri AB till ett självständigt dotterbolag och gjorde Jens son Johan till vd. Nu kan Jens Spendrup konstatera:

"Alltsedan den dagen har utvecklingen i Visby varit formidabel och liknar nästan ingenting jag tidigare upplevt."

Gotlands Bryggeri kan tjäna som ett bra exempel på entreprenörskapets betydelse och dess förutsättningar. På många många sätt. Som hur viktigt det är att ha en idé och en vision, men att man också måste vara anpassningsbar och kapabel att laga efter läge. Det säger mycket om myndigheters betydelse för näringslivets utveckling på orten, i detta fall till Visbys fördel och Lunds nackdel. På så sätt kunde Visby locka till sig en investering som annars skulle ha gjorts i Lund, en av landets i övrigt mest utvecklingsbenägna städer. Och naturligtvis säger bryggerihistorien också något om vikten av långsiktiga (familje)företag och betydelsen av uthållighet.

Ja, hela Spendrupskoncernen är också ett gott exempel på hur mycket entreprenörskapet betyder. För tre fyra decennier sedan var det ett litet bryggeri, svårt trängt av den statliga bryggerijätte som verkade mer intresserat av att krossa och svälja sina små privata konkurrenter än av att tjäna pengar. Men i dag är det Spendrups som frodas. Och den onda statliga bryggerijätten Pripps, som skulle bli monopolist, finns inte längre. Den finns bara kvar som ett varumärke ägt av Carlsberg.