En bra upphandling kan rädda färjetrafiken

Gotlandstrafiken. Ännu inte i hamn, men heller inte kapsejsad.

Gotlandstrafiken. Ännu inte i hamn, men heller inte kapsejsad.

Foto: Tobias Wallström

Politik2013-05-04 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Äntligen presenterade Trafikverket upphandlingsunderlaget för Gotlandstrafiken. Det är klart att en gotlänning kan önska sig mer än det som blev. Men den som är besviken över gårdagens besked hade orealistiska förväntningar.

Upphandlingsunderlaget är på flera punkter bättre än det förslag som Trafikverket presenterade i januari.

Visst fanns det de som fortsatte blåsa i en domedagsbasun som verkar helt entonig. Men underlaget har också fått ett positivt mottagande från vitt skilda intressenter. Bland dem, faktiskt, Destinationen och Gotlandsbolaget. Och även hugade konkurrenter till dagens operatör har anledning att vara mer positiva efter gårdagen.

Jag är faktiskt mer hoppfull om framtidens färjetrafik nu än jag var för ett dygn sedan.

Jag tycker fortfarande att Gotland får bära alldeles för mycket av risken, om det inte blir en bra upphandling. Om det blir så att även det bästa anbudet bara lever upp till minimikraven i upphandlingsunderlaget och om oljepriset skenar, så riskerar Gotland att få färjor som är både långsammare än dagens och dyrare att åka med och transportera på.

Staten gör vad den kan för att skydda sig själv mot kostnadsökningar för Gotlandstrafiken, medan gotlänningarna får ta konsekvenserna om upphandlingen inte blir bra. Det är inte en rimlig fördelning. Speciellt inte när det gäller regionen med landets lägsta snittinkomster, som ändå kämpar och lyckas undvika att bli en avfolkningsbygd.

Men vi har också trots allt hoppet om att en bra upphandling kan ge en bra framtida trafik. Och det hoppet är större i dag eftersom upphandlingsunderlaget ger större frihet till anbudsgivarna och utrymme för anbud som är betydligt bättre än minimikraven.

Givet förutsättningarna så var upphandlingsunderlaget ungefär så bra som vi kunde hoppas på. Hur bra trafiken blir hänger nu på hur upphandlingen går.

En pessimist utgår från att utfallet blir sämsta möjliga. Att trafiken bara kommer att motsvara de minimikrav som upphandlingsunderlaget ställer. Risken finns. Men varför i förväg döma ut en upphandling som faktiskt kan få ett betydligt bättre resultat?

Vi kan fortsätta klaga på att upphandlingens minimikrav är för lågt ställda. Men i detta läge har Gotland inget att vinna på att fortsätta utkämpa en strid som redan är avgjord. Det är självdestruktivt.

Gotland har all anledning att välkomna alla anbudsgivare som kan bidra till att skärpa konkurrensen om Gotlandstrafiken. Och givetvis ska vi fortsätta att bilda opinion för en bra trafik till rimliga priser och vara beredda att agera om upphandlingens resultat hotar att bli oacceptabelt.