En björntjänst
Foto: REPORTAGEBILD
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Om man skickar ett budskap och en uppmaning om förändring till FN-konferensen om klimatet genom att släcka ljuset klockan 20.30, vilket budskap skickar man i så fall när man tänder igen 21.30? Vi är beredda att förändra vår livsföring... i en timme.
Är det för övrigt inte så att en lampa förbrukar som mest el när den slås på och att livlängden förkortas för varje avbrott?
Varför sitter har man installerat den belysning som man tänker släcka under Earth Hour? Trafiksäkerhet. Brottsbekämpning. Stadsmiljö. För att ta tre exempel. Vilket budskap skickar man i dessa frågor under den mörka timmen? Eller den halvmörka timmen. För det rör ju sig bara om "viss" belysning.
En sak uppnår Earth Hour. Debattklimatet förmörkas.
Apropå Världsnaturfonden så undrar jag över deras isbjörnkampanj också. Ni har säkert sett annonserna:
"Hjälp oss att stoppa klimatförändringen och rädda isbjörnen! Bli isbjörnsfadder!"
Hur går det till? Sponsrar jag en ismaskin åt isbjörnen som jag är fadder för? Ska björnen på detta sätt kunna trotsa ett krympande istäcke för att kunna ta sig ut på havet för att jaga säl?
Jag tror att man ska se isbjörnen som en symbol. Att vara Isbjörnfadder är inte att adoptera en björn. Det är att skänka pengar till Världsnaturfondens opinionsbildande verksamhet. Jodå. När jag surfar förbi fondens hemsida så är syftet helt ospecificerat att "stödja vårt viktiga arbete". Hur mycket får isbjörnarna se av din månatliga hundring?
Hur hotad är isbjörnen förresten? Enligt den kontroversielle danske professorn och klimatdebattören Björn Lomborg senaste bok "Cool it" har isbjörnspopulationen vuxit kraftigt under de senaste decennierna. Men det hindrar ju inte att framtiden kan vara hotad, även om isbjörnen har överlevt tidigare värmeperioder.