I dag fattar barn- och utbildningsnämnden beslut om förslaget att utöka antalet timmar för de barn i förskolan som fått ett syskon eller där föräldrarna är arbetslösa.
Tidigare har barn till föräldralediga eller arbetslösa bara fått vara på förskolan 15 timmar i veckan. I många andra kommuner, och även inom de fristående förskolorna på Gotland, har man sedan länge haft en mer generös inställning.
Förslaget som ligger på nämndens bord i dag är att erbjuda 25 timmar i veckan.
Eftersom alla betalar för sin förskoleplats utöver den tid som är obligatorisk så är beslutet inte bara en kostnad, det blir ökade intäkter också. Men trots att verksamheten drar in mer pengar är det inte tal om någon personalförstärkning.
Kommunals krav på en konsekvensbeskrivning är fullt rimlig och jag utgår från att någon form av konsekvensanalys ingår i underlaget till nämndens beslut.
I går berättade GT att det handlar om 309 av totalt 2 015 barn som berörs. Hur många av dem som kommer att anta erbjudandet återstår att se.
Det är självfallet barnets väl som ska vara vägledande. För många små barn blir det obegripligt varför de inte ska få fortsätta att gå till "dagis" för att de fått ett syskon.
De som kritiserar ökade möjligheter för familjer att nyttja förskolan har ofta en skeptisk inställning till förskolan och pratar om den som "förvaring" eller att föräldrar inte "orkar" ta hand om sina egna barn. Kanske växte kritikerna upp i ett samhället som såg helt annorlunda ut, där generationer levde tillsammans och där man alltid hade någon som kunde ägna barnen omtanke.
I dag ser inte samhället ut så, på gott och ont.
Så det är ett steg i rätt riktning att erbjuda barnen mer tid med sina kompisar och i en ordnad tillvaro utanför hemmet. För dem som vill.
Nästa steg är att ha en barnomsorg värd namnet på obekväm arbetstid.