En av sex har nu visat sin linje

Politik2011-12-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Nu har ett av sex partier i regionfullmäktige visat var det står i frågan om den gotländska skolorganisationen. (Läs Eva Nypelius inlägg här intill).

Vad den ledande rödgröna majoriteten tycker är ännu oklart men kommer förhoppningsvis att visa sig innan barn- och utbildningsnämnden ska fatta sitt beslut.

Att helt frångå det inomregionala stödet till vissa småskolor på landsbygden är ett beslut långt större än vad som ingår i barn- och utbildningsnämndens mandat. Det borde ligga på regionfullmäktigenivå.

Om man beslutar att helt gå på tjänstemannaförslaget eller innebörden i detta strider man mot de riktlinjer som i politisk enighet har beslutats om i Vision Gotland 2025. Det dokument som ska vara vägledande för all verksamhet och alla politiska beslut.

Ett faktum som är mycket allvarligt och som inte kan förklaras bort med tal om lärarlegitimation eller elevunderlag.

Avfolkningen av landsbygden har pågått under många år. Det är många och sammansatta faktorer som lett till denna trend, både på Gotland, i Sverige och i världen. Ansvaret kan knappast läggas på dem som valt att bo kvar och göra sitt bästa för att få vardagen att fungera i dag.

Egentligen är beslutet om skolorna inte svårt. Det är bara att följa översiktsplanen:

"Vision Gotland 2025 är inte bara en vision och ett utvecklingsprogram. Det är också ett styrdokument för hela det gotländska samhällslivet. Oavsett aktör ska detta vara inriktningen för våra gemensamma kraftsamlingar (Region Gotlands hemsida).

Och nu är faktiskt inte landsbygden avfolkad. Halva Gotlands befolkning bor utanför Visby. Vill vi att de ska bo kvar och ge dem förutsättningar att göra det måste vi också tänka till hur det ska vara med regionens service i form av vård, skola, omsorg, kollektivtrafik, samlingslokaler och bibliotek.

Det har inte funnits någon sådan medveten strategi på många år, först nu när proppen är på väg att gå ur blir detta tydligt.

Det som gör situationen så allvarlig är att det inte finns någon samlad styrning av Region Gotland. Åke Svensson, Hanna Westerén, Stefaan De Maecker är så gott som helt tysta och frånvarande i debatten. Brittis Benzler har varit närvarande i dialogen om skolan men vad hennes linje är, vet ingen.

Taktiken för kultur- och fritidsnämndens besparingar var att lägga förslag utan förankring och sedan dra tillbaka de beslut som det protesterades mest emot.

Jag hoppas verkligen inte att detta är en taktik som ska gälla för alla frågor fram till 2014. Det rimmar väldigt dåligt med traditionell socialdemokratisk politik att värna dem som inte har en egen stark röst i samhället.