Elände bakom skrytvals
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Eva Nypelius (c) drog sin lista på hur många undersökningar om tillväxt och företag som går bra och känner framtidstro på Gotland. Och Lena Celion (m) tackade sin högerregering för de allmosor som kommunerna fått bara under valåret 2010. Men all denna skrytvals om det positiva som finns för Gotlands utveckling kan inte dölja att kommunens ekonomi står inför fruktansvärt tuffa utmaningar.
I nästa års budget ingår det faktiskt besparingar på 86,1 miljoner kronor. Det är lika mycket som en skattehöjning med en hel krona på varje intjänad hundralapp för alla gotlänningar. Nu ska inte skatten höjas med en krona, utan de 86,1 miljoner kronorna ska skäras bort på skolan, sjukvården, äldreomsorgen och alla andra välfärdstjänster, som kommunen ordnar åt gotlänningarna. 86,1 miljoner kronor motsvarar ungefär 250 anställda, som kanske måste sägas upp.
För att klara ett sådant sparbeting måste varje nämnd göra stora nedskärningar, som ofelbart kommer att påverka alla som utnyttjar kommunens tjänster inom sjukvård, skola, barnomsorg och äldreomsorg. Och ekonomin för 2011 och 2012 är ännu värre. Då beräknas inkomsterna minska med 114 och 163 miljoner kronor. Då blir det helt avgörande om den dåvarande regeringen avsätter mer pengar till kommunerna eller inte.
Björn Jansson (s) klargjorde att det är en tuff och osäker budget. Socialdemokraterna ville säkra barnomsorgsplatser åt alla, ett tillskott till sjukvården, se till att regeringens pengar räddade jobben och att det finns pengar till löneökningar nästa år. Allt detta har den borgerliga majoriteten gott med på. På mötet igår ökade socialdemokraterna på ramökningen till sjukvården med 10 miljonerna kronor till 20. Men det sa de borgerliga nej till.
Regeringen har stort avgörande för hur kommunpolitikerna ska kunna klara ekonomin framöver. Det blir helt avgörande om en borgerlig regering ska fortsätta att svälta kommunerna för att kunna sänka skatterna för de rika. Eller om en rödgrön regering ska kunna satsa på kommunernas möjligheter att ge sin medborgarna bra skola, sjukvård och omsorg.
Kommunpolitikerna på Gotland kan göra mycket och ön har goda möjligheter, men i den nuvarande långdragna ekonomiska krisen måste staten hjälpa kommunerna att klara välfärdstjänsterna.