Med krisen mellan Ryssland och Ukraina kommer frågor om hur ekonomin påverkas. Svenska Nyhetsbyrån ringde upp Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm, för att få perspektiv på de ekonomiska aspekterna av krisen och vad det kan betyda för Sverige.
SNB: Hur ser de ekonomiska relationerna mellan Sverige och Ryssland ut?
TB: Vi har en del handel med Ryssland, men den är inte speciellt omfattande. Den rör sig om två till tre procent av den totala utrikeshandeln. Sedan finns det många svenska företag i Ryssland.
SNB: Kan Sveriges ekonomi och handel påverkas av det som händer mellan Ryssland och Ukraina?
TB: Det kan uppstå kortsiktiga problem för investerare i den ryska marknaden som blir mer skakig. En omedelbar konsekvens kan vara att investeringsviljan försvinner och att man flyttar kapital. Hur det utvecklar sig längre fram beror på om konflikten blir löst på ett trovärdigt sätt.
SNB: Många svenskar fondsparar i Rysslandsfonder. Bör de vara oroade över utvecklingen och är det läge för dem att flytta sina fondpengar?
TB: Det beror på vilken tidshorisont och riskaptit man har som investerare. Moskvabörsen är lågt värderad om man ser till standard mått men också förknippad med mer osäkerhet än exempelvis den svenska marknaden. Har man tid och inte är så priskänslig kan den vara intressant, men vill man veta vad ens aktier är värda nästa månad ska man nog inte sätta pengarna där.
SNB: Börser gillar sällan krig. Hur har det som hänt och händer påverkat finansmarknaden?
TB: Börsen gick kraftigt ned för att sedan studsa tillbaka. Det visar på en ökande volatilitet som påverkas av dagens nyhetssändningar. En sådan ökad osäkerhet på finansmarknaderna kan leda till att stora summor lämnar landet och flyttar till säkrare platser.
SNB: Kan en utdragen period av spänningar mellan Ryssland och väst avskräcka långsiktiga utländska investeringar i Ryssland och dess närområde?
TB: Så länge som situationen är så allvarlig som den är nu kommer utländska investerare att hålla sig undan. Men om konflikten på sikt pysar ut, som i fallet med Georgienkrisen 2008, och en liknande sådan utveckling sker på Krim eller om det blir en snabb diplomatisk lösning finns det en möjlighet att investerarna återvänder.
SNB: Samtidigt som EU är den i särklass största konsumenten av rysk gas skulle eventuella störningar få stor ekonomisk kostnad för Moskva. Vem är beroende av vem?
TB: EU och Ryssland är ganska jämlikt beroende av varandra. Dock är oljan en större inkomstkälla än gas för Ryssland, och de pipelines som behövs för gastransport ligger där de ligger, medan olja kan transporteras på mer flexibla sätt.
SNB: Vad händer med Sverige om det blir en ekonomisk blockad mot Ryssland. Sverige köper bland annat mycket rysk olja, gör det oss sårbara?
TB: Oljan säljs på den globala marknaden där Ryssland är en stor producent av olja, men den säljs på den globala marknaden och till följd av det är den svår att strypa. Men den geopolitiska osäkerheten som finns nu kan givetvis påverka oljepriser som i sin tur påverkar Sverige.