Drulleförsäkring åt Lundby-Wedin!

Balansakt.Foto: Dan Hansson/SCANPIX

Balansakt.Foto: Dan Hansson/SCANPIX

Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Politik2009-10-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Stackars Wanja Lundby-Wedin. Eller inte.
Kanske borde hon, efter vårens bonusskandaler, rensat ut även Folksam ur den tunga portföljen av styrelseuppdrag. Nu stänker det på henne igen, sedan Folksam chocksänkt försäkringsutbetalningar till livförsäkringar och begravningsförsäkringar. Pensionärer gråter i tv-programmet Plus. Andra är för förbannade för att gråta och rasar om stulna pengar.
Tänk så skönt det hade varit för Lundby-Wedin att studera denna konflikt från läktaren. Men jag antar att uppdraget i Folksam var ett av de mer inkomstbringande.
LO:s ordförande skulle behöva en drulleförsäkring. Men i så fall hade den antagligen varit tecknad hos Folksam, och då hade väl utbetalningen just sänkts.

Apropå inkomster: en sak som LO:s ordförande aldrig kan undandra sig är det övergripande ansvaret för lönerörelsen.
Med tanke på det ekonomiska läget, och med tanke på att det senaste avtalet visade sig bli alltför dyrt i en svår tid, vill arbetsgivarsidan ha ett nollavtal på nationell nivå. Löneökningar får man komma överens på lokal nivå, där man vet hur mycket företaget kan bära.

Det ställer LO inte upp på. När Wanja Lundby-Wedin var gäst i webb-tv-programmet Korseld, ett samarbete mellan Svenska Dagbladet och Aftonbladet, så var hon mycket tydlig med att hon inser konsekvenserna.
- Man får acceptera att en del jobb försvinner.

Visst, företag som inte klarar av att betala vettiga löner kan slås ut, det är helt i sin ordning. Men att med vett och vilja slå ut livskraftiga företag som just nu är under exceptionell press, det förefaller mig både vårdslöst och obegåvat. Det kan inte vara ett bra sätt för LO att företräda medlemmarnas intressen. Och det håller nog de som blir arbetslösa med om.

Sveriges kommuner och Landsting (SKL) är ännu mer drastiska än de privata arbetsgivarna. Organisationen oroar sig över medlemmarnas förmåga att klara avtalade löneökningar och konstaterade i går: "Som seriösa arbetsgivare måste vi därför ställa oss frågan om vi ska säga upp sjuksköterskeavtalet". Det gäller alltså det avtal som ingicks efter strejken i maj förra året.
Säga upp avtalet? Uj uj uj. Det slutar aldrig väl. Sjuksköterskorna var i grunden missnöjda med det avtal Vårdförbundet till slut gick med på. De känner sig felavlönade. Relationen med arbetsgivaren - som inte tagit ansvar för en vettig lönesättning som premierar kunskap, kompetens och flit - är redan alldeles tillräckligt dålig.