LEDARE
När beskedet kom att Svenskarnas Parti beviljats tillstånd att ha ett möte i Almedalen dagen innan Almedalsveckan inleds blev jag fysiskt illamående. Här har vi ett parti vars politik inte döljs av nån fernissa i form av ”nolltolerans”. Partiet är öppet med sin rasism och intolerans. Dessutom har de som en viktig punkt att avskaffa demokratin. Att tillåta ett nynazistiskt parti ta det offentliga rummet i anspråk leder nog till samma illamående hos de flesta. Min spontana önskan var att Almedalen ska vara tom på folk denna kväll. Nazisterna ska få stå där själva och konstatera att de är väldigt ensamma.
Nu kommer många av oss att samlas på en annan plats denna kväll för att hylla de värden som en förkrossande majoritet står bakom: demokrati, yttrandefrihet, mångfald och medmänsklighet.
En folklig manifestation för det vi vill stå upp för istället för fokusering på det som en väldigt liten andel människor står bakom.
Många frågar sig hur ett nynazistiskt parti rent formellt kan få tillstånd till ett allmänt möte och här är det många lagar, förordningar och allmän mänsklig omtanke som spelar in. Mötesfriheten gäller alla och här kan man grovt förenklat säga att lagen ger nynazistiska Svenskarnas Parti rätt att ha ett möte på allmän plats, men om de ska prata om sin politik och vad de vill så begår de brott.
Polisen borde alltså kunna avbryta mötet ganska direkt partiets företrädare öppnar munnen men eftersom dessa är väl medvetna om det kommer självklart budskapet att anpassas så att de håller sig inom lagen.
Men att regionen inte ens tog strid och överklagade polisens beslut att ge nazisterna tillstånd är obegripligt.
Eric Rönnegård jur kand och före detta polisintendent skriver i Dagens juridik att enligt honom hade Gotlandspolisen kunnat säga nej till Svenskarnas Partis ansökan om offentligt möte i Almedalen med stöd av såväl ordningslagen som brottsbalkens Hets mot folkgrupp.
Eric Rönnegård menar att partiets partisymbol är nazistisk och kan jämföras med hakkorset. Bärs denna och andra symboler som är att jämföra med ett muntligt budskap som innebär hets mot folkgrupp, bryter alltså mötet också mot lagen.
Polisen har här en grannlaga uppgift att ha full koll på både det som sägs, görs och vilka symboler som bärs för att inte ett brott ska begås.
Med tanke på svårigheterna för ett parti att tala om sin politik som har hets mot folkgrupp som kärna borde det ändå bli ett kort möte innan polisen ingriper.
Svenskarnas Partis högsta dröm är förmodligen att kunna skylla på någon annan för att mötet inte ska kunna genomföras, som motdemonstrationer och allmänt tumult.
Det är bara att hoppas att de inte får den möjligheten utan att det är deras egna unkna politik som en gång för alla visar sig inte tåla dagsljus.
Att ingen kommer för att lyssna på dem utom polisen som är tvungen att vara där.
Låt oss därför hoppas att Almedalen står öde och tom på lördag.