Donnerwetter!
Foto: SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nå, Donnerwetter känns rätt att använda nu. I båda dess betydelser. I och med GA:s artikelserie om Donnergymnasiet (slutet av förra veckan och början av denna) tornar orosmolnen upp sig. Skolinspektionens rapport, som presenteras om några veckor, kan innebära en urladdning. Det mullrar vid horisonten.
Generellt kan kritiken mot Donnergymnasiet delas in i två delar.
l Betygen är otillräckligt dokumenterade och ibland felaktiga.
l Betygen är för höga.
Det är egendomligt att de administrativa rutinerna kring betygen inte fungerar. Det är ju inga äppelkindade nybörjare vi har att göra med. Donnergymnasiet startade i Klintehamn 1998 och i Slite år 2000. Det är elva respektive nio år sedan. Barnsjukdomarna borde vara kurerade för länge sedan.
Om betygen är för höga är det tyvärr inte lika överraskande. Betygsinflation förekommer både i kommunala skolor och friskolor. Drivkrafterna bakom en sådan utveckling är lätta att förstå, när skolor konkurrerar med varandra.
l Lärare vill vara snälla mot sina elever.
l Skolor vill framstå som att de når goda resultat.
l Elever vill komma till skolor som delar ut höga betyg.
Just därför att dessa drivkrafter är så uppenbara borde vi ha starkare kontrollmekanismer som skyddar mot betygsinflation. För i realiteten är inflationen ett svek.
Elever luras att tro att deras kunskaper är bättre än de verkligen är. Det kan bli ett bryskt uppvaknande i eftergymnasial utbildning.
Elever med korrekta betyg ratas av högskoleutbildningar som istället antar illa förberedda studenter med uppblåsta betyg.
Naturligtvis ska man inte automatiskt anta att Donnergymnasiet blåser upp betygen, bara för att många av deras elever får högre betyg under gymnasiet än de hade i högstadiet. Självklart förmår vissa skolor lära sina elever mer än vad andra skolor klarar av. Men man vill ju se att dessa framsteg kan dokumenteras och underbyggas med goda resultat i nationella prov.
Och det finns ju andra besvärande omständigheter som sätter Donnerbetygen i fråga. Det så gott som automatiska MVG:et i Datorkunskap. Elever som inte har de kunskaper som högstadiet kräver men som fått goda gymnasiebetyg. För att ta två exempel.
För tusan hakar, jag hoppas ju verkligen att Donnergymnasiet passerar Skolinspektionens besiktning utan tvåor i protokollet. Men jag kan ju inte neka till att de där molnen hänger ganska tunga.