Dödsföraktande parti söker kamikazeuppdrag
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Mitt i Almedalsveckan bjöd Folkpartiet på Gotland in till presskonferens om två lokalpolitiska program.
Just när nyhetstorkan är som allra mest avlägsen.
Just när staden är fylld andra aktiviteter. Det var så huvudlöst att jag kände att jag bara måste gå dit. Inte kan de vara så listiga att de räknat med denna effekt?
Visst, det var Folkpartiets dag i Almedalen i går. Men är det verkligen ett gott skäl att slåss med partiledaren om pressutrymmet?
Det var det kanske. När det skolpolitiska programmet presenterades - "Hela ungdomar lämnar skolan" - fick pressen veta att Folkpartiet på Gotland vill tona ner Folkpartiets ordning- och kravretorik i skolfrågan.
Då är det kanske en klok strategi att försöka stjäla uppmärksamhet från Jan Björklund.
Skolprogrammet för Gotland fokuserar på att ALLA elever ska lämna skolan med godkända betyg. De ska ha fått kunskap, och de ska inte ha berövats självförtroendet. Det kräver tidigare insatser i de lägre årskurserna för att hjälpa dem som är på väg att halka efter sina jämnåriga.
Skolprogrammet innehåller ett helt batteri av åtgärder och reformer, stora som små. Så gör även det vård- och omsorgspolitiska programmet - "Trygghet vård och omsorg". Förslag som alla har goda syften, men de har också det gemensamt att de är expansiva.
Det innebär ökade krav på kommunens verksamheter, och ytterligare utgifter. Ibland är dessa kostnadsökningar specificerade, ibland inte. Men man kommer inte ifrån känslan av att läsa en önskelista. Vilket Folkpartiets program visserligen har gemensamt med flera av de lokalpolitiska program som andra partier tidigare har presenterat.
I dag är miljö- och hälsoskyddsnämnden den enda som har en ordförande från Folkpartiet. Men partiets val av profilfrågor antyder att ambitionerna och anspråken är större än så inför nästa mandatperiod. Är det kanske Folkpartiets tur att sätta tänderna i den av problem plågade hälso- och sjukvårdsnämnden?
I annat ämne: Snubblade in på Redareföreningens seminarium "Natur- och biogas, ett framtidsbränsle för sjöfarten". Som en av talarna berättade Gotlandsbolagets vd Jan-Eric Nilsson om Gotlandsbolagets vision, där först naturgas och sedan biogas bara är steg på vägen mot fartyg som inte drivs genom att elda kolväten. I förlängningen hoppas han nog mer på vätgas och bränsleceller än på segelbåtarnas återkomst i yrkessjöfarten.
Jan-Eric Nilsson berättade att han faktiskt ställt frågan till Nord Streams representanter, om man inte kunde tänka sig en avstickare till Gotland på den rysktyska gasledningen. Han fick svaret att det var tekniskt svårt att åstadkomma. Så Gotland är för litet? Svaret?
- Nej, Sverige är för litet.
Hmpf. Men Sveriges ekonomiska zon är tydligen stor nog att lägga en ledning i.