Dialog med elever och patienter
Fler pedagoger och mindre elevgrupper vill Åke Svensson satsa pengar på.
Foto: ERIK G SVENSSON
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vi har genom åren blivit alltmer individualiserade och egna. När då resultaten i skolan uteblir eller svårigheterna att följa med blir uppenbara då gäller det att lägga krav på individen. Hon eller han skall tvingas att ta sitt ansvar, som det ofta heter.
Det vanligaste sättet är att sätta betyg. Och idag vill skolministern att detta skall göras allt tidigare i skolan. Tanken är att betyget skall sporra eleven att läsa mer och öka kunskapen. Då bortses det ifrån att det redan idag sker en individuell undervisning som utgår från den enskilde eleven och med individuella utvecklingsplaner (IUP).
Med elever och föräldrar
IUP upprättas i dialog med elever och föräldrar, där man ser till eleven och dess kunskapsutveckling. IUP ska vara ett levande dokument som hela tiden utvärderas och följs upp. Eleven, föräldrarna och skolan tar på sig ett ansvar för att målen ska nås. Utan denna dialog skulle det vara meningslöst att försöka lägga ut resurser där det saknas såväl bedömning som uppföljning. Betyg är egentligen ytterligare en bedömning där kunskapen om elevens kunskapsnivå och behov redan finns. Sedan är det inte ovanligt att ett betyg inte sporrar ytterligare, utan istället får eleven att ge upp fullständigt!
I dialog med patienten
Inom sjukvården är det självklart att den första åtgärden med en patient är att ställa en diagnos. Utifrån diagnosen sätts sedan åtgärder, behandling, in. Allt annat vore förgäves och ett slöseri med resurser. Att patienten hela tiden hålls informerad om hur resonemanget sker, skall egentligen inte behöva påpekas, utan är självklart.
Men behandlingen inbegriper också patientens ansvar för sig själv med de val han eller hon gör kring tobak, alkohol, motion och livsvanor. Återigen bygger åtgärder inte bara på en enskild bedömning, utan också en dialog mellan alla inblandade. Inför budgeten för år 2011 handlar det, som vanligt, mellan olika prioriteringar och hur pengarna har bäst effekt. Ingen har knappast invändningar när behoven för de mest utsatta skall sättas i främsta rummet och ges de resurser som finns att fördela.
Mindre elevgrupper
Men det finns alltid en frestelse att söka snabba, enkla, billiga och ofta populistiska lösningar. Jag ser att betyg i allt lägre årskurser är en sådan lösning på ett område där det redan finns både kunskap som dialog men inte alltid resurser!
Därför bör en budget för 2011 i Gotlands kommun inbegripa mer resurser till grundskolan. Resurser som utgår från den enskilde elevens behov med mer stöd och åtgärder utifrån IUP. Kort uttryckt handlar det om fler pedagoger och mindre elevgrupper!