LEDARE
I går eftermiddag hade 1 273 personer svarat på frågan ”Har du förtroende för dina lokalpolitiker?” på Helagotland. Av dessa svarade 11 procent ja och 89 procent nej.
Det får man väl kalla ett uselt betyg.
När man ser vilka exempel som tas upp i debatten för att exemplifiera det låga förtroendet ser man ganska snart att en ökad dialog till medborgarna skulle kunna vara ett sätt att öka förtroendet.
Alla sommargotlänningar får med jämna mellanrum ett jättefint magasin med nyheter och annat matnyttigt från Region Gotland. En liknande produkt till de bofasta kanske skulle vara en god idé?
För även om det finns fog för mycket av det bristande förtroendet så skulle en hel del kunna redas ut genom att regionen helt enkelt blev bättre på att informera och vara delaktig i samhällsdebatten.
Åke Svensson har regelbundet utrymme på sidan här intill där han skulle kunna berätta och förklara aktuella frågor som högst ansvarig politiker på ön.
En möjlighet han sällan använder.
Det är väldigt ovanligt att politiker eller tjänsteman deltar i debatten som blir av artiklar i GT och GA och på Helagotland. Att de läser och följer debatten är däremot tydligt eftersom de så ofta hänvisar till dess låga nivå. Däremot gör de ingenting för att höja nivån och öka kunskapen om vad som är sant och inte.
Sen kan man också fråga sig vad politiker och tjänstemän skulle svara på frågan om de har förtroende för sina väljare/invånare. För de exempel som tas upp i debatten som bevis eller exempel på orsaken till det låga förtroendet är inte alltid grundat på fakta.
Det kan vara att man själv anser sig orättvist behandlad i en särskild fråga eller ett illa skött ärende som regionen inte har vare sig makt eller inflytande över.
Östersol, biogasstrategin och parkeringsavgiftsfrågorna är exempel där regionen på olika sätt har klantat sig. Men det är inte detsamma som korruption eller att man brutit mot några regler (förutom Östersol).
Att man ogillar beslut och hantering är en sak som självklart påverkar ens personliga förtroende men det är en annan sak.
Mats Jönsson skrev klokt i går om vikten av att använda sitt engagemang för att göra skillnad istället för att bara recensera och kritisera. Samhället är vårt gemensamma ansvar, om vi anser att de som tagit på sig ansvaret inte sköter sig, finns alla chanser att byta ut dem.
Jag menar inte att man ska behöva bli politiker själv för att ha en åsikt eller komma med kritik. Men att bara spotta på dem som frivilligt arbetar för oss alla kräver i vart fall att man har belägg för sitt spottande.
Och från politiker och tjänstemän behövs det en vilja till dialog.
Mer än att en gång och året bjuda in medborgarna till talarstolen i fullmäktige där man bara får ställa frågor om årsredovisningen.