Det var inte alls bättre förr

Politik2005-12-16 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det var mycket bättre förr. Från borgerligt håll har detta blivit till ett mantra.
Allt oftare rabblas orden om att det var mycket bättre förr. De vill helt sonika vrida klockorna tillbaka. Tillbaka till en tid som inte alls var bättre.
En del vill så långt tillbaka, som till den tid där vi inte ens hade allmän rösträtt. Var det bättre då när vi inte hade allmän och lika rösträtt? Vi har kommit mycket långt med välfärdsbygget i folkhemmet Sverige.
Det skall vi vara stolta över men långt ifrån nöjda. Det finns hur många stenar av trygghet som helst att infoga i folkhemsbygget.
Det handlar om att bygga in trygghet för alla och inte otrygghet. Ökad otrygghet är huvudmotivet hos dem som vill vrida klockan tillbaka i tiden.
Detta oavsett vad de säger. De försöker anslå en nostalgisk ton genom att påstå att det var bättre förr. Det var inte alls bättre förr.

Anställningsskyddet bort
En i raden av dessa bakåtsträvare är förre riksbankchefen och numera svenskt näringslivs vd Urban Bäckström. Han vill nollställa lagarna på arbetsmarknaden till de regler som gällde 1970.
Det betyder att han vill avskaffa anställningsskyddslagen med turordningsreglerna och förbudet mot obefogade uppsägningar.
Avskaffa förtroendemannalagen som ger facket möjlighet att tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsplatserna, medbestämmandelagen med arbetsgivarnas informations- och förhandlingsskyldighet.
Det betyder också att Bäckström vill avskaffa skyddsombudens rätt att stoppa farliga arbeten. Var det bättre då vi inte hade dessa regler och arbetsmarknadslagar?

Ta bort stridsrätten
Vidare vill Urban Bäckström avskaffa fackets rätt att vidta sympatiåtgärder till stöd för andra löntagargrupper som befinner sig i konflikt. Utan denna rätt, som infördes redan 1928, skulle många av striderna för kollektivavtal bli omöjliga.
Han vill alltså vrida tillbaka klockan ända till 1928. Är det någon mer än Urban Bäckström som tror att var mycket bättre då?
En högst berättigad fråga är de borgerliga partiledarnas tystnad. Fredrik Reinfeldt till exempel, som har flirtat med facket och sagt sig vilja värna arbetsrätten. Nu vill arbetsgivarnas högste bas avskaffa rubbet - och Reinfeldt är tyst som graven!
Det är endast från centerhåll det hörts ett litet knyst. De är förstås positiva men anklagar oss som försvarar arbetsrätten som enbart grälsjuka.
Ett tydligt besked, de tycker alltså att det var mycket bättre förr. Borgerlighetens tystnad bekräftar bara intrycket att deras hastigt påkomna löntagarvänlighet mest är taktik inför valet.
Valet på arbetsplatserna och facklig agitation kommer att bli ett viktigt inslag i valrörelsen. I stället för att rusta ned arbetsrätten bör den upprustas och förstärkas. Speciellt LO:s krav om "Ordning och Reda på arbetsmarknaden" .

Hindra lönedumpning
Något som skall förhindra utländska företag att dumpa löner och anställningsvillkor i Sverige.
Det innebär också skärpta krav för att få F-skattsedel, sanering av bemanningsbranschen, krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling och förstärkta möjligheter för facket att kontrollera efterlevnaden av lagar och avtal.
När arbetsgivarna och borgerliga politiker vill försämra arbetsrätten heter det ofta att reglerna måste moderniseras eller att det var bättre förr.
Låt inte Urban Bäckström "modernisera" arbetsrätten 35 år bakåt i tiden och konflikträtten 75 år bakåt!
Det var inte alls bättre förr.