I TV-programmet "Antikrundan" får människor från praktiskt taget hela Sverige en möjlighet att få sina föremål värderade.
Det är fascinerande att se förväntningarna på att fyndet från loppmarknaden, eller den ärvda tavlan, skall visa sig vara värt en smärre förmögenhet. Till värderingen hör också en god portion kunskap och den är emellanåt värd mer än föremålet.
Vad jag fäst mig vid är att när den ärvda byrån eller prydnadsvasen visar sig vara värt en hel del att de ändå väljer att behålla föremålet av helt känslomässiga skäl. Roligt att den var värd så mycket men viktigast är ändå historian bakåt.
Värdet viktigare än priset
Att faktiskt bedöma värdet på et föremål låter sig göras men ingen vet priset förrän det blir försäljning. Marknaden avgör.
Däremot är de gemensamma värdena i form av natur, miljö och kultur, antingen svåra att värdera eller rentutav oersättliga! Vi märker detta tydligast när vi skall förändra eller försälja något vi delar gemensamt.
Det kan vara en byggnad med en speciell historia eller ett grönområde som ska bebyggas. Ofta är det inte summan som diskuteras utan helt andra värden.
På samma sätt ses planerna (Bygg Gotland och de fördjupade översiktsplanerna Föp) som något svart eller vitt och helt utan alternativ. Den senaste diskussionen har handlat om Storsudret och där Föp-en finns ute för samråd.
Mycket åsikter och känslor
Mycket åsikter och mycket av känslor för det rör något av det vi gemensamt har ärvt och som vi samtidigt vill utveckla. Antingen ses bevarandet som en "död hand" eller också som något grundläggande för det framtida Gotland.
När varumärket Gotland granskas så är naturvärden i form av tillgänglighet, skönhet och det unika, något som höjer värdet avsevärt. Den fördjupade översiktsplanen för Storsudret/Burgsvik visar ändå på möjligheten att inte fastna i det svart-vita tänket och istället se i flera färger.
Både utveckla och bevara
Det finns möjligheter att både utveckla som att bevara. För detta krävs en ständig dialog mellan bofasta, entreprenörer, länsstyrelse, sommarboende, region och alla som överhuvudtaget vill bidra till Gotlands utveckling och samtidigt bevara våra unika förutsättningar.