Det fria ordet ska vara fritt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förhållandena på hamburgerföretaget är minst sagt anmärkningsvärda, men uppmärksamheten har fått ett annat fenomen i fokus.
Kontextuell annonsering.
Hamburgerkedjan har lyckats köpa annonser som kan taggas (kopplas) till alla artiklar som skrivs om dem. Så fort du läste en annons om företaget under den värsta krisen, poppade det upp en annons alldeles intill.
Sveriges Annonsörer förstår inte bland andra Journalistförbundets upprördhet över detta utan hävdar att annonsörer/företagare också har yttrandefrihet.
Ja men självklart.
Problemet är kopplingen mellan redaktionellt material och ett kommersiellt budskap från den artikeln handlar om. Det kan inte vara okej att kunna sälja reklamaccessoarer till journalistiska artiklar.
"Har journalister monopol på det fria ordet" frågar sig Anders Ericson, vd Sveriges Annonsörer och Tobias Eltell, förbundsjurist Sveriges Annonsörer, i ett debattinlägg på aftonbladet.se.
Nu tror jag inte att Sveriges Annonsörer är så okunniga som det kan verka när man ställer en sådan retorisk fråga. Det ligger snarare välplanerad taktik bakom utspelet. Man vill sudda ut gränserna mellan vad som är reklam och vad som är redaktionellt.
För poängen är ju att ordet ska vara just fritt. Inte köpt.
Precis som Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén skriver i ett debattinlägg på svt.se, är det en helig journalistisk grundregel, att man håller mycket klar åtskillnad mellan redaktionell text och annonser.
Syftet är att läsaren inte ska kunna misstänka att det finns nån koppling mellan en annons och en artikel.
Det finns andra tidningar, de som är gratis, som har en sorts kontextuell annonsering som affärsidé. Köper du en annons får du en artikel eller reportage i anslutning till annonsen på köpet.
Läsaren förleds då att tro att texten är skriven av en fri journalist som efter en objektiv bedömning skriver sin artikel, helt opåverkad av att artikeln är betald av företaget.
Allt handlar om trovärdighet och tilliten till journalistiken på lång sikt. Blandar vi reklam och journalistik blir det till slut så urvattnat att trovärdigheten helt försvinner och allt blir ointressant. Det borde ligga i såväl annonsörers som medieföretagens intresse att motarbeta en sådan utveckling.