Det finns fler som ändrar sig ofta

Foto: Bertil Ericson / TT

Politik2014-08-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Ingen vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Ingen kommer medvetet att ge SD mer stöd än det de får via antalet röster. Ni vinner ingen som helst cred på att försöka få det till att ”de andra” i smyg tänker liera sig med SD för att få makt.

Så kan inte bara alla partier lägga ner det tjafset? Väljarna är inte dumma i huvudet.

Det är inte lätt att värja sig i en valrörelse. Man får parera mellan argument, påståenden och sanningar som far i luften och annars helt vanliga människor får något jagat i blicken.

Inte konstigt. Val är viktiga. Långt viktigare än man kan tro i en värld där ”politik” mer ses som ett särintresse och inte vad det egentligen handlar om, det samhälle vi vill ha. För dem som jobbar med detta via olika uppdrag är valrörelsen som ett slutspel inom idrotten. Det är nu det gäller. Eller rättare sagt om cirka två veckor. Den största delen av alla osäkra väljare bestämmer sig sista veckan finns det nån undersökning som visar.

Men det är ändå det som sagts och gjorts under hela mandatperioden som skapar förtroendet för ett parti, även om själva beslutet kanske mest grundas på vad man vill jobba för framåt.

Den senaste tiden har Gotlands Folkblad tonat ner vikten av löften om vad partierna vill jobba för. Det är mer viktigt att vara ideologisk och det är ju ett budskap i sig, som för tankarna mot utmaningsrätt och Pjäsen.

I går var det dock Moderaternas kappvändande som stod på agendan på sidan härintill. Jag vet inte hur många vändningar det blev till slut men även här far mina tankar till en annan kappa som känts lite ombytlig.

Jobbskatteavdrag 1, 2, 3, 4 och 5 till exempel. Vart och ett förkastligt och tillsammans har de raserat hela vår välfärd. Men vart och ett av avdragen står även Socialdemokraterna bakom samtidigt som de fortsätter att påstå att valet står mellan skattesänkningar i miljardklassen och en stärkt välfärd.

Jag misstror inte Socialdemokraternas strävan att stärka välfärden. Inte på någon punkt. Däremot tror jag inte att deras lösningar är de rätta. Genom att göra det dyrare och svårare att anställa skapas inte fler jobb. Oavsett om man tycker att reformerna var fel från början.

Inte heller stärks välfärden av att offentlig sektor byggs ut och det privata näringslivet förbjuds vara med och utveckla densamma.

Och det ÄR väsentligt för väljarna att veta om S tänker samarbeta med både V och MP eller bara MP. Och vilket inflytande dessa partier kommer att få. S vill inte stänga Bromma men det vill både V och MP.

Precis som Ulla Pettersson skriver så finns ingen formell borgerlig allians på Gotland.

Därför finns fyra olika förslag och inget gemensamt. Alliansen på riksplanet ska presentera ett gemensamt valmanifest.

Det betyder inte att all politik de kommande fyra åren ska låsas in i detta. Men det betyder att man har en gemensam grund och avger ett löfte om ett borgerligt samarbete.

De rödgröna redovisas fortfarande som ett samlat alternativ till Alliansen. Men det är ett helt och hållet teoretiskt alternativ.

Alliansen borde ställas mot fyra enskilda partier eftersom det är det som är det verkliga alternativet.