Det finns andra jobb än kalk-jobb

Politik2007-08-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Wera Svensson vill på denna ledarsida få det att framstå som att jag i debatten om Nordkalks planer på Bungebrottet anser att arbetstillfällen är helt oväsentliga jämfört med en trygg vattenförsörjning och en god miljö. Det har jag aldrig skrivit.
Det jag menar är att det finns fler möjliga arbetstillfällen som ska vägas mot Nordkalks 120.
I andra vågskålen ligger till exempel arbetstillfällen inom besöksnäringen, de arbetstillfällen som kan skapas om området blir nationalpark och inte minst de arbetstillfällen inom jordbruksnäringen som hotas om Nordkalk förstör vattnet.
Mitt inlägg innehöll också en uppmaning att kunna öppna debatten till att börja diskutera en utveckling på norra Gotland som tillgodoser behovet av jobb i balans med bevaranden av unika naturområden och detta genom att på inget sätt riskera vattenförsörjningen.
Det ensidiga beroendet av några få aktörer inom en storskalig kalkindustri är inte till godo för norra Gotland då det kommer att finnas en punkt där den brytvärda kalken tar slut. Nordkalk har tydligen kommit till en punkt där det inte finns mycket mer att bryta på ön förutom några extremt värdefulla och ur grundvattensynpunkt känsliga områden.

Håll fler möjligheter öppna
Vi pratar om ett konkret område - Bunge Ducker 1:64 - som jag har följt mycket noga. I detta fall är det ytterst osäkert om ytterligare utredningar och undersökningar kommer att kunna leverera tillräckligt säkert underlag för att försäkra oss om att vattenförsörjningen inte kan riskeras. Och utan att behöva utreda mera så vet vi att marken antingen kan brytas eller bevaras.
Om det bryts finns det till exempel inga möjligheter att utveckla området med hjälp av nationalparkstatus som under lång tid skulle kunna bidra till norra Gotlands utveckling.
Wera uppmanar till mer moral i politiken med en särskild blinkning till mig. Hon skriver: "vi har blivit så vana att vår levnadsstandard och vår bekvämlighet skall ständigt öka. Vi vill inte veta att det goda liv vi lever också kostar något" och ser det som ett argument som borde få mig att tycka det är mer ok att vi släpper till Nordkalk på området.

En obekväm sanning
Det är en obekväm sanning att vår nuvarande livsstil inte är i samklang med vad vår planet tål. Sättet vi har utformat vår välfärd på håller inte redan idag (klimatförändringarna är ett tydligt exempel på det), den gör det definitivt inte om den stora gruppen fattiga ska resa sig ur sin misär och uppnå samma välfärd som oss andra. Vi överanvänder jordens resurser. Det är helt nödvändigt att vi ändrar synen på vår välfärd och satsar på en utveckling som gynnar en hög levnadsstandard utan en hög konsumtion av naturresurser.
Mer moral i politiken innebär för mig att kunna bortse från sitt egetintresse och våga stå upp för en hållbar utveckling i ett skarpt läge där det blir uppenbart att olika intressen ställs mot varandra. Det försöker jag göra.