LEDARE
Det enkla är det svåra.
Det är ett riktigt bra talesätt skapat av entreprenören Susanne Liljenberg.
Jag tänker direkt på detta när jag läser ett debattinlägg på SVT:s hemsida av Henrik Ekengren Oscarsson och Stefan Dahlberg, statsvetare vid Göteborgs universitet. Deras förslag och önskemål är så enkelt att det vid en första anblick kan ses som naivt. De tycker att de pengar som partierna beviljar varandra till informationsinsatser inför val bör vara förknippade med ett krav på att alla partiers valmanifest ska skickas ut till alla röstberättigade.
Med tanke på hur partierna slår knut på sig själva för att få till den mest slagkraftiga kommunikationen med hjälp av reklambyråer och spindoktorer är förslaget anmärkningsvärt. Men, tror jag, både relevant och konstruktivt.
För väljarnas längtan efter vad partierna faktiskt vill åstadkomma är större än deras behov av att höra vad man inte vill eller vad man tycker att andra partier gör fel.
Statsvetarna poängterar också det självklara: att partier finns och arbetar för att de vill saker och att valmanifesten är det man håller fast vid, det är utifrån dessa man sedan formar sin praktiska politik. Därför kan ett valmanifest inte vara för utsvävande och inte heller anpassat utifrån dagsaktuella debatter och trender, det ska hålla över tid och klara en uppföljande granskning av vad man faktiskt åstadkommit.
Inför förra valet kritiserade jag partiernas hemsidor för att vara dåligt uppdaterade och att det var svårt att hitta information, både nationellt och lokalt. Jag är övertygad om att många söker information på egen hand som en motvikt mot de budskap man matas med via reklam och mediernas rapportering och då är partiernas hemsidor det självklara förstahandsvalet.
Henrik Ekengren Oscarsson och Stefan Dahlberg jämför med samhällets information inför premiepensionsvalet. Då fick alla berörda en samlad information via post med de olika alternativen. En mycket relevant jämförelse.
Eftersom det handlar om skattepengar borde medborgarna ha ett ord med i laget hur de cirka 30 miljoner kronorna för ”informationsinsatser” hanteras.
Men det handlar inte bara om hur skattepengar ska användas utan också om en folkbildande insats och att ge alla samma möjligheter att vara informerade om förutsättningarna när man ska bestämma var ens röst ska läggas.
”En förutsättning för att medborgarna ska ges möjlighet delta i den demokratiska processen är att det finns lättillgänglig information om de politiska alternativen” konstaterar skribenterna och slår huvudet på spiken.
Det är bara för politikerna att tacka och ta emot och genomföra.
För om det kan vara svårt att se de enkla lösningarna är det desto enklare att genomföra dem när de väl ligger på bordet.