Det blir fler unga i politiken
SSU-ordförande Jytte Guteland slogs på kongressen för att fler unga ska finnas på valbar plats på valsedlarnas. Och kongressen sa ja. Det tycker Jacob Bolin är bra.
Foto: Fotograf saknas!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag tycker det är viktigt att reda ut vad SSU:s förslag egentligen säger. Hans Söderberg försökte framställa att denna kvotering av unga inte skulle ta hänsyn till kunskap och meriter. Så är självklart inte fallet.
Förslaget går ut på att valberedningen skall ta fram lämpliga kandidater som skall kunna stå på en valbar lista till exempelvis till riksdagen eller kommunfullmäktige.
Unga är inte oansvariga
För att öka intresset för politik bland oss unga tror jag det är viktigt att en jämnårig, i vart fall en person under 35 år, kan representera våra röster. Vem har större kunskap eller klokhet angående de frågorna än vi har?
Jag blir också irriterad över hur Hans Söderberg verkar hävda att vi unga skulle vara oansvariga och ha för låg kunskap för att fatta viktiga beslut, "det är något man förvärvar med stigande ålder". Snacka om lågt förtroende för oss unga. Dessutom kommer 75 procent av de övriga valbara personerna att vara över 35 år.
Dock kan man diskutera huru vida kvotering är ett bra medel för att få in unga på beslutande poster. Generellt sätt är jag emot kvotering. Kunskap och lämplighet skall spela störst roll vid antagning till arbeten och också förtroendeuppdrag.
Men förslaget syftar dock inte till att rakt av tillsätta unga, även fast jag inte tvivlar på de flesta ungas kunskaper eller lämplighet. Förslaget syftar till att en fjärdedel av de valbara kandidaterna är unga. Så att vi unga har möjligheten att demokratiskt rösta på dem, och för övrigt att alla "vuxna" också har möjlighet att rösta på nya fräscha kandidater.
Stor generationsklyfta
Som det ser ut idag behövs kanske så pass "drastiska metoder" som kvotering. Idag ligger medelsnittsåldern i Gotlands kommunfullmäktige på 51,6 år. Det finns idag en oerhört stor generationsklyfta mellan de som fattar beslut och oss unga. Det såg vi i frågan om Bussiga kortet som de borgerliga tog bort nyligen. Trots det säger sig 43 procent av de mellan 18-25 år, enligt SCB, att de kan tänka sig att rösta på socialdemokraterna om det vore val.
Kongressen var positiv
Jag som SSU:are är stolt över att vi lagt det här förslaget till kongressen. Att 25 procent av platserna på socialdemokraternas röstlistor skall vara under 35 år.
Jag är glad över att socialdemokraternas kongressdeltagare såg fördelarna med att klubba igenom detta beslut, och på så sätt kan kanske socialdemokraterna säkra minst 43 procent av de ungas röster.