Det blev hamburgare för en miljard

Politik2014-04-11 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hamburgare eller jobb för en miljard? Konstig fråga kanske men den har faktiskt ett svar. Det handlar förstås om ungdomsarbetsgivaravgifterna, 15 miljarder årligen till anställda under 26 år.

Om denna avgift står nu ett stort politiskt slag, den kallas ibland för McDonald’sbidraget eftersom hamburgerkedjan gynnas särskilt mycket då tre av fyra anställda är under 26 år.

De sänkta ungdomsarbetsgivaravgifterna är alliansens stora nummer. Den moderata riksdagsledamoten Lars Beckman skrev ”30 000 unga riskerar sitt jobb nu när SSU uppmanar till köpbojkott”.

Nu var det ingen köpbojkott utan det var SSU Göteborg som uppmanade till att steka sin hamburgare själv en vecka men det säger en del om tonläget på den moderata sidan.

Hur är det nu med det här? Är 30 000 jobb för unga i farozonen och är en höjning av arbetsgivaravgiften ett dråpslag mot hamburgerkedjorna?

Ineffektiva och dyra

Det finns expertmyndigheter som har underkänt de sänkta arbetsgivaravgifterna som ineffektiva och dyra. Det är riksrevisionen, finanspolitiska rådet, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, och arbetsförmedlingen.

IFAU skrev så här ”För individer som är födda utomlands och i allmänhet har en relativt svag anknytning till arbetsmarknaden hittar författarna inga positiva effekter på sysselsättningen. Inte heller arbetslösa ungdomar gynnades av de nya reglerna”.

Det är naturligtvis inget som näringsminister Annie Lööf vill höra talas om. Centerns ekonomiskpolitiske talesperson, Per Åsling, talar om ”tiotusentals unga jobb” i en kommentar, jobb som Centern anser hotas om Socialdemokraterna vinner valet.

140 miljoner i vinst

Hur är det då med McDonald’s? År 2006 var antalet medarbetare 11 500 och idag 12 000. 500 nya jobb har tillkommit hos hamburgerkedjan. År 2010 uppgav McDonald’s att man tjänat 140 miljoner på reformen 2009. Kedjans vinst var då 165 miljoner.

Om vi då räknar med att McDonald’s i fortsättningen tjänar 140 miljoner per år till och med 2015 blir det 840 miljoner kronor. Det är ganska mycket i bidrag för 500 jobb.

Det är rimligt att fråga sig om inte de här 500 jobben hade tillkommit utan sänkta arbetsgivaravgifter. Svaret kanske står att finna i att McDonald’s redan 2007 (innan sänkningen var införd) berättade att de planerade att öppna 15 nya restauranger de närmaste åren.

Det går nämligen rätt bra för hamburgerjätten. I deras senaste årsbokslut hade man en vinst på 128 miljoner kronor. Den fördes över i ny balansräkning och där visar den ackumulerade vinsten den imponerande summan på nästan exakt en miljard kronor.

Alternativet

Socialdemokraterna anser att det går att få ut mer för de 15 miljarder som den moderatstyrda regeringen årligen satsar på sänkta ungdomsarbetsgivaravgifter.

Femton miljarder är en hisnande summa och trots den har vi en ungdomsarbetslöshet som håller sig fast på 25 procent. Alternativet innehåller bland annat 90-dagarsgarantin. Den som är ung och utan arbete ska få stöd direkt och inom 90 dagar erbjudas ett riktigt jobb eller en utbildning som leder till jobb.

Så svaret på min fråga är att det blev inte jobb för en miljard utan hamburgare för en miljard.