Det blev 1 - 0 i sopfrågan till Tekniska nämnden

Politik2006-09-05 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På Gotland har planeringen för den framtida sophanteringen pågått under många år och flera förslag på olika lösningar har under dessa år passerat. Nu har äntligen Tekniska nämnden fattat ett enhälligt beslut om hur de gotländska soporna skall tas om hand efter 2009. Det är ett mycket bra beslut och det är positivt att beslutet i nämnden var enhälligt, för det kommer att krävas en hel del argumentation och information för att "sälja in" och få med alla gotlänningar på soptåget. Då är det bra att alla drar åt samma håll!
Målsättningen är fortfarande att sorteringen av glas, papper, plåt och plast skall öka och redan nu ligger Gotland i framkant i landet när det gäller just denna sortering. Dessutom underlättar den nya återvinningscentralen i Visby sorteringen av farligt avfall, vilket hittills tyvärr alltför ofta hamnat bland hushållssoporna.
Förutom ovanstående utsorterade fraktioner skall också det organiska köksavfallet skiljas ut för kompostering eller biogasutvinning. De återstående soporna, som varken kan sorteras bort eller komposteras, skall brännas hos Cementa i Slite. Förenklat innebär det nya i hushållens sophantering att man skiljer på blöta och torra sopor.
Att bränna sopor är den absolut sämsta metoden att bli kvitt ett avfallsöverskottet och skall därför undvikas så långt det bara är möjligt, men måste det ske skall det göras effektivt med höga temperaturer och ordentlig rening. Förhoppningsvis kan Cementa uppfylla dessa kriterier.
Att vara Ekokommun innebär inte bara en massa tjusiga dokument och utfästelser, det innebär också praktisk handling. Detta har Tekniska nämnden visat prov på och nu är det upp till oss gotlänningar att visa att vi är ekokommuninnevånare. Det bästa hade naturligtvis varit om vi hade ett samhälle i total ekologisk balans, där det bara producerades återvinningsbara och nedbrytningsbara produkter. Detta är ett framtidsmål, men på vägen dit är det sortering och återigen sortering som gäller.