Först blev han vindkraftsamordnare i region Mitt, och sedan i Region Gotland. Lars Thomsson förklarade stolt för GT:
- Den här typen av jobb söker man inte, utan man blir tillfrågad.
Gick inte den här regeringen till val på att tjänster ska sökas och tillsättas i öppenhet, snarare än förlänas bakom stängda dörrar? Och varför är det ädlare att få något, än att erövra det i konkurrens med andra?
Nå, vindkraftsamordning är väl något av en centerdomän. Lars Thomsson ärver uppdraget av gamle C-ledaren Olof Johansson. Och även om regeringsbeslut fattas kollektivt så var det väl miljöminister Andreas Carlgren (C) som pekade ut vem som skulle dubbas till vindens riddare och få uppgiften att lotsa vindkraftprojekt till förverkligande
Undrar för övrigt vad Lars Thomsson tycker om gårdagens utspel från miljöministern. Det kan nog bero vilken hatt Thomsson har på sig, kommunpolitikerns eller vindkraftsamordnarens.
Det har nämligen gått lite grus i det beslutsmaskineri som ska sprida kraftverken för vinden.
För ett och ett halvt år sedan försökte regeringen röja väg. Vindkraftverk skulle inte längre prövas enligt plan- och bygglagen. Allt för att beskära möjligheterna att överklaga och bråka för vindkraftkraftverkens tilltänkta grannar. Verken skulle bara prövas mot miljöbalken.
Förändringen fick dock konsekvenser regeringen inte räknat med. Miljöbalken gav i praktiken kommuner vetorätt mot vindkraftsetableringar. Och flera kommuner har använt denna möjlighet. Vissa kommuner har böjt sig för lokala opinion och sagt nej. Andra kommuner använder vetorätten för att pressa pengar av dem som vill bygga.
Enligt Ny Teknik finns det kommuner och byalag som i dag får mellan 0,2 och 0,5 procent av bruttoförsäljningen från vindkraftverken. Tidningen berättar också om kommuner i Jämtland som kräver upp till två procent av bruttoförsäljningen. Norrlandskommunerna oroar sig för hur vindkraften kan påverka turistnäringen Den oron finns även på Gotland, även om den tycks illa representerad i de politiska församlingarna.
Vad är Andreas Carlgrens lösning? Om kommunerna inte slutar använda vetorätten, ja då kan den tas bort.
Men finns inte vetorätten just för att lokala opinioner ska kunna få ett inflytande? Har inte kommunerna fått denna möjlighet just för att de ska kunna representera sina medborgare. Varför ska just vindkraften överordnas demokratin och de spelregler som alla andra näringar får leva med?