FN:s klimatpanel (IPCC) presenterade nyligen sin senaste rapport. Resultatet borde leda till en omfattande diskussion om vilken framtid vi är på väg att skapa för vår planet och människorna på den.
Panelen konstaterar bland annat följande: ”Effekter av klimatförändringarna är tydliga och väldokumenterade på alla kontinenter och i haven. Glaciärer smälter, träd och koraller dör, djurarter har ändrat utbredning både på land och i haven, och jordbruk och livsmedelsproduktion har redan påverkats.”
Lennart Olsson, professor i geografi vid Lunds universitet och en av rapportens författare säger så här i DN. ”På vissa håll i världen har jordbruket gynnats av klimatförändringarna enligt rapporten, men de negativa konsekvenserna överväger, och de kommer att bli värre.
Värmeböljor blir vanligare, längre och intensivare, och det drabbar livsmedelsförsörjningen, människors hälsa, växter och djur. Bland oss människor är det de fattiga och redan utsatta som drabbas värst, av värme, torka, översvämningar, sjukdomar och brist på rent vatten.” Han är också extremt pessimistisk vad gäller vår politiska förmåga.
Inget avlägset hot
En annan av huvudförfattarna bakom den nya rapporten, Richard Klein, forskare vid Stockholm Environmental Institute (SEI), säger att vi nu ser effekterna av klimatförändringen mycket tydligare, det rör sig inte längre om ett avlägset hot.
En annan av forskarna vid SEI, Henrik Carlsen, säger att rapporten pekar tydligt på att klimatförändringarna riskerar förvärra konflikter världen över.
Han kommenterar vidare, trots komplexiteten säger man tydligt i rapporten att klimatförändringar stärker redan etablerade drivkrafter till konflikt som fattigdom och ekonomiska chocker.
Ett av klimatpanelens nyckelbudskap är att de flesta aspekter av klimatförändringen kommer att vara bestående under många århundraden, även om koldioxidutsläppen upphör.
Detta innebär en omfattande, intecknad klimatförändring över flera århundraden som skapats av tidigare, nuvarande och framtida koldioxidutsläpp.
Klarar världens ledare utmaningen?
Kommer världens ledare att klara de utmaningar som ligger framför dem? En gång i tiden hade vi konflikter mellan kolonialmakter och kolonier som frigjorde sig, vi har sedan upplevt konflikter eller spänningar mellan det som kallades i-länder och u-länder. Det övergick till relationen nord-syd.
Det är uppenbart att dagens och morgondagens konflikter kommer att vara mellan de rika och de fattiga länderna.
På sätt och vis kan det liknas vid den klassiska konflikten mellan arbete och kapital.
Arbete och kapital
Nu är ”arbete” de länder vars befolkning lever i fattigdom och förfärande svält, de länder som försöker skapa bättre förhållanden och välstånd för sitt folk.
”Kapital” är länderna som idag lever i överflöd av konsumtion och där det aldrig råder brist på mat eller energi. Länderna som skickar sitt farliga skrot och avfall till fattiga länder.
Det säger sig självt att dagens klimatutveckling inte kan fortsätta och att de rika ländernas ledare måste ta sitt ansvar för att bromsa utvecklingen och skapa mer jämställda förhållanden mellan världens länder.
Men eftersom kapitalet alltid har varit egoistiskt är det svårt att vara optimist.