Det är något sjukt med vänsteralliansen

Ohly oroande road.Foto: Ulf Palm/SCANPIX

Ohly oroande road.Foto: Ulf Palm/SCANPIX

Foto: ULF PALM / SCANPIX /

Politik2010-01-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kritiken har varit omfattande mot regeringens förändringar i reglerna för sjukförsäkringen. Men även kritikerna måste medge att det är ett problem att sjukskrivningarna blivit så många, så långa och att det har varit så svårt att komma tillbaka till arbetslivet.
Alltför många lämnas därhän, att leva sina liv i utkanten av samhällsgemenskapen. Och ju längre tiden i utanförskap bli, desto svårare blir det att komma tillbaka. Det är därför regeringen infört ett antal "kontrollstationer" under sjukskrivningstiden, där de drabbade, om möjligt, kan få hjälp tillbaka till arbetslivet.

I går presenterade vänsteralliansen sitt alternativ till regeringens politik. Vad vill de? De vill röja hindren på vägen mot utanförskapet. Det ska rulla lätt på passiviseringens väg.
Fasta kontrollstationer avskaffas. Individuella prövningar ska istället göras "successivt och i samarbete med individen och behandlande läkare". Som tidigare. Typ aldrig, alltså.
Vidare ska dagsersättningen höjas, och taket ska höjas så att de som har högre lön får ännu mer i sjukersättning.

Oppositionen vill byta arbetslinje mot bidragslinje. Istället för att få hjälp tillbaka till arbetsmarknaden ska sjukskrivna hjälpas att lämna den. I år efter år efter år.
Vänsteralliansen vill se ut som den värnar de svaga. Men det är cynisk populism och priset blir att fler slås ut från arbetsmarknaden.

Det var tänkt att de rödgröna skulle presentera en gemensam försvars- och säkerhetspolitik vid Folk och Försvars konferens i Sälen i förrgår.
För det första var viktiga punkter inte alls gemensamma. Miljöpartiet är överens om att Sveriges insatser i Afghanistan ska utvärderas 2011. Vänsterpartiet och Lars Ohly anser däremot inte att det finns någon anledning att enas om en gemensam ståndpunkt, eller ens en gemensam agenda, före valet.
Vänsterpartiet ser möjligheten att värva väljare bland dem som är mest kritiska till att svensk trupp arbetar i Afghanistan. Och tar chansen, på vänsteralliansens bekostnad. Sådant är samarbetsklimatet på den kanten.

Det är inte seriöst. Och än mindre seriöst är att det rödgröna vill ge försvaret mindre pengar, samtidigt som utlandsstyrkan ska ÖKA till tusen soldater.
Den försvarsmakt som har mindre pengar men fler soldater ska också tvingas att i ökad utsträckning köpa försvarsmateriel från svensk industri. Men denna protektionistiska politik har en andra baksida: försvarsindustrins möjligheter att exportera ska beskäras ytterligare.

Måndagens och tisdagens utspel visar att vänsteralliansen inte är regeringsfähig.