Det är ju nämnden som har p-problem

Var ska jag stå? Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell vid styret.Arkivfoto: Henrik Radhe

Var ska jag stå? Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell vid styret.Arkivfoto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Politik2012-01-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag förstår inte varför Region Gotlands trafikingenjör Lennart Klintbom oroar sig över söktrafik - det vill säga bilister som cirkulerar på jakt efter den perfekta parkeringsplatsen. Förvaltningen har ju guidat politikerna på en flera år lång rundresa på jakt efter nya p-avgifter och nya parkeringsregler - runt, runt och hit och dit - och fortfarande har man inte parkerat någonstans.

Det kan bero på obeslutsamma politiker som hela tiden leds vilse.

Nu innehåller tydligen förslaget p-avgifter året runt i Visby. Igen. Tydligen ska det vara förvirrande att byta system mellan högsäsong och lågsäsong, mellan p-avgifter och p-skiva.

Själv blir jag mer förvirrad av varför platsbrist under kanske fem veckor måste leda till p-avgifter under 52 veckor.

Om det är förvirrande att byta regler beroende på säsong, då tycker jag att det rimligaste är att välja det system som är bäst lämpat under 90 procent av året. Slopa i så fall p-avgifterna helt så kör vi med p-skivor 365 dagar om året.

Spelar det så stor roll om det kostar några kronor att bli av med bilen ett par timmar? Är det inte till och med bra om parkeringen är lite lagom ödslig så att man kan parkera nästan var man vill.

Kanske för dig och mig. Men det finns andra vars levebröd hänger på den här frågan.

Pendlarna till exempel. Många av dem måste ta bilen till jobbet. Alla arbetsgivare kan inte tillhandahålla p-platser. Och att betala p-avgifter under varje arbetsdag blir dyrt i längden, även om avgiften inte är jättehög. Fem kronor i timmen blir kanske 40 kronor om dagen. 900 i månaden. Uppåt 10 000 om året.

En annan utsatt grupp är handlare, krögare och andra företagare. P-avgifter styr bilisterna. De styr dem någon annanstans. Kanske till konkurrenter. Kanske till hemmet. Hur som helst är det bortstyrda konsumenter som aldrig dyker upp. Så de där kronorna som p-avgifterna vill ha kostar betydligt större belopp i företagens dagskassor. Ändå har Region Gotland lekt med p-avgifterna utan att ta någon större hänsyn till dem som har minst nöje av leken.

Nu är det meningen att p-frågan ska få ett långsiktigt svar. Då är det läge för tekniska nämnden att fundera över vad man långsiktigt klarar av att stå för. Och det är läge att dra en slutsats av de problem som nämnden brottats med så länge.