Det är inte pengabrist som hämmar julhandel

Foto: JIM BECKEL

Politik2008-12-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ludwig Balassa försöker hålla humöret uppe. Wisbyströvets verksamhetsledare tror att det kan bli en bra julhandel i år, trots allt.
- Folk har pengar!

Han har rätt. Reallönerna har stigit sedan förra julen och jularna dessförinnan. Lönen har ökat mer än inflationen. Och dessutom har förvärvsavdragen inneburit att inkomstskatterna minskat. De som har jobb har mer att röra sig med än tidigare.
Men ekonomin avgörs ju inte bara av lönen. Visst. Huspriserna har gått ner. Men inte hade du tänkt sälja huset för att få råd med julklappar? Börsen har fallit. Men de flesta säljer väl varken aktier eller fonder för att få loss medel till presenter?
Det är inte pengabrist som gör att årets julhandel ännu inte tagit fart. Det är osäkerhet om framtiden. Finanskrisen och lågkonjunkturen påverkar vårt känslomässiga tillstånd. Och känsloläget säger till oss att hålla igen och vara försiktiga.

Det är många som ligger på regeringen om ytterligare krisåtgärder, utöver de beslut om att stimulera ekonomin som redan är fattade. Oppositionen. Facket. Arbetsgivarna. Och även nationalekonomer. Men jag tror finansminister Anders Borg var något viktigt på spåren, när han höll sitt tal vid moderaternas framtidskonvent i helgen. Sverige har inte råd med att regeringen vidtar oöverlagda panikåtgärder. Varje sådan blixtinsats kommer bara ytterligare att inskärpa en sak: det är kris och nu gäller det att hålla i slantarna. Ju snabbare krispaketen avlöser varandra desto hårdare kommer många att klämma ihop plånboken.
Jag tycker att det är utmärkt om man sänker inkomstskatterna för att öka drivkrafterna till arbete, och om man gör det billigare för företagen att anställa. Det borde vara en viktig del i den långsiktiga planen för varje borgerlig regering. Men det skall ske under kontrollerade former. För om regeringen verkar ha tappat kontrollen, då känner vi andra ett ökat behov av att skaffa oss egen trygghet. På lång sikt tror jag att ett ökat personligt sparande är bra. Men inte som en kraftig reaktion på konjunkturläget.

Det finns många positiva faktorer att ta fasta på, när man skall försöka bedöma framtiden. Finanskrisen slog inte till alls lika hårt i Sverige som i många andra länder. Statsfinanserna är i god ordning och regeringen har musklerna för att bemöta konjunkturnedgången om man förvaltar resurserna väl. Arbetslösheten stiger nu. Men den var inte högre i oktober i år än i oktober i fjol. Och den var lägre än i oktober 2006 och betydligt lägre än i oktober 2005.

Ekonomi är psykologi. Till en del förstärker lågkonjunkturen sig själv. Jag hoppas att många gotlänningar, när de tänker efter, kommer fram till att de faktiskt har råd att fira jul ordentligt, även i år. Jag hoppas det för deras egen skull. Och för alla de handlare som behöver en rejäl julhandel för att klara resten av året.