Det är inte en dag för tidigt

Politik2010-10-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Enligt kommunens budgetplan kommer nu Patientnämnden efter åtskilliga års tålmodig väntan få det ekonomiska tillskott som krävs för att kunna hålla en heltidstjänst. I vart fall ett litet steg i rätt riktning för att stärka patientsäkerheten inom sjukvården. Åtskilliga år tillbaka när jag själv satt i denna nämnd återkom ständigt samma fråga; hur skall vi kunna besvara alla de brev och otaliga telefonsamtal från patienter som anser sig blivit felaktigt bemötta eller behandlade.
Redan då var nämndens ledamöters namn och telefonnummer bekantgjorda genom anslag i sjukvårdens väntrum. Vilket fick till följd att när ingen svarade på expeditionen så ringde man upp någon politiker i nämnden. Oftast för att berätta om sina problem som därefter fick vidarebefordras när halvtidstjänsten var i tjänst. Men ibland även för att "prata av sig " i största allmänhet med en medmänniska.
När man i plankalkylens budget bollar med belopp om nästan 38 millioner närmast under 2011, är det svårt att förstå att en påfyllnad av en halv kanslitjänst varit så seg att få till. Eftersom klagomålen efter tillkomsten av Lex Maria som resulterat i en bättre transparens inom vården, var det sannerligen på tiden att kontakterna med vårdgivaren nu kan bli bättre i patientsäkerhetens namn.

Däremot tycks arbetet med datatrasslet kring patientjournalernas tillgänglighet mellan primär- och slutenvård fortfarande vandra som lusen på en tjärsticka. Frågar man ledningen för den kommande politiska majoriteten i kommunen, blir svaret att man fortsätter arbetet med det stora systemet. Journalhanteringen borde dock ha åtgärdats först av alla. Det kan inte vara ett primärt problem att lösa kontakterna med samarbetsorgan på fastlandet, före säkerheten för gotlänningarna att överleva ett akut sjukdomsförlopp, där det krävs snabb och aktuell information om patientens hela sjukdomsbild.
Anförda problem med att lösa integritets och säkerhetsproblem vid anslutning till de privata vårdcentralerna framstår som konstruerade. Den personal som möter sina kunder där är väl knappast mer slarviga eller lösmynta än folk i allmänhet?
De känner samma ansvar som sina kommunalanställda kolleger.

Kanske ligger problemen närmast i den praktiska tillämpningen av datatekniken?
Vi har nu blivit lovade att man skall upphandla kunskap inom IT-sektorn - få se om det kan speeda upp initiativ och arbetstakten. Beskedet att man beslutat att inte forcerar övergången från Windows XP till Windows 7 låter lugnande. Nu aviseras att provet med utmaningsrätt skall slopas. "Det blev enbart en massa byråkrati " - är beskedet. Men är det den verkliga orsaken - tveksamt.
Vad som hittills framkommit är det snarare brist på utmaningar. Vilket nog mer beror på svag marknadsföring av rätten att utmana än på brist på initiativ.