Det är hennes chef som borde få sparken

Regeringen borde avsättas. Men misstroende mot enskilda ministrar för politik som hela regeringen bär ansvaret för känns ologiskt.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kan bli föremål för en misstroendevotering.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kan bli föremål för en misstroendevotering.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Politik2019-11-22 05:04
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För andra gången på kort tid kommer det troligen att väckas en misstroendeförklaring mot en av regeringens ministrar. Nyligen var det justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S) som ifrågasattes, på grund av hans bristande insatser mot den växande grova kriminaliteten och det eskalerande våldet. Nu överväger Vänsterpartiet att väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, på grund av omdaningen av  Arbetsförmedlingen som bedöms som "ogenomtänkt och illa genomförd".

Dessa båda fall skiljer sig från de tre misstroendeförklaringar som väcktes under förra mandatperioden. Då väcktes misstroendeförklaringar mot civilminister Anders Ygeman (S), infrastrukturminister Anna Johansson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) på grund av hur fruktansvärt illa och nonchalant de hanterat IT-säkerhetsskandalen inom Transportstyrelsen. Detta var alltså på grund av hur de skött sina uppdrag.

Det slutade med att Ygeman och Johansson avgick som ministrar innan riksdagen hann avsätta dem, medan Peter Hultvist satt kvar efter att Centern och Liberalerna ändrat sig. Vilket var ett stort steg i den avveckling av Alliansen som Centern och Liberalerna sedan fullbordade med att göra Stefan Löfven till statsminister. Och sedan dess har den sparkade Anders Ygeman återkommit som energi- och digitaliserings­minister, vilket han absolut inte borde ha tillåtits göra..

Misstroendeförklaringen som väcktes mot dåvarande socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i våras, för hennes politiskt motiverade entledigande av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler, berodde också på hur illa och bedrägligt hon personligen skött sitt uppdrag. Hennes fall liknade alltså  de tre nyss nämnda.

Men när det gäller först Morgan Johansson och nu kanske Eva Nordmark så beror misstroendet på den politik de bedrivit. En politik som regeringen är kollektivt ansvarig för. Ytterst är det naturligtvis statsminister Stefan Löfven som bär ansvaret. Borde det inte vara statsministern och hela regeringen som ifrågasätts, istället för de enskilda ministrar som råkar ha hand om de områden där oppositionen är extra missnöjd med politiken?

i skrivande stund vet vi att M, KD och SD överväger att stödja Vänsterpartiets eventuella misstroendeförklaring mot Eva Nordmark. Gör de det åker hon. Och trots mina principiella dubier måste jag medge att jag hoppas att det blir så. Främst eftersom Eva Nordmark i går försökte skylla oredan på M/KD-budgeten som riksdagen röstade för i fjol. Hon ber om det.