Det är för tyst på triumfvagnen
Fredrik Reinfeldt. Behöver höra mer om var han ska ta vägen.Foto: Fredrik Persson/SCANPIX
Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I går publicerades Synovates senaste opinionsmätning i Dagens Nyheter.
Jösses.
Socialdemokraterna noterade rekordlåga 27,7 procent.
Moderaterna fick rekordhöga 37,5 procent!
Det skiljer 9,8 procentenheter mellan partierna. Det betyder att Moderaterna ensamma är större än vad Socialdemokraterna och Miljöpartiet är sammanlagt!
Så då är läge för borgerlig självgodhet? Nej, det vore att gå i en fälla som liknar den som Mona Sahlin och Socialdemokraterna gick i.
Efter valet 2006 seglade Socialdemokraterna och resten av oppositionen upp i en stor ledning i opinionsmätningarna. All förändringsbenägenhet försvann då. Man orkade inte utveckla politiken. Man snickrade aldrig hop någon robust vision om en bättre framtid för Sverige. Man gjorde ingenting för att vinna väljarnas förtroende. När förtroendekrisen kompletterades med en ekonomisk kris så övergav fler och fler partiet. Och nu fortsätter Socialdemokraterna att falla efter valförlusten.
Moderaterna och resten av alliansen har inte samma kraft i förändringsviljan längre. Att-göra-listan är mycket kortare i dag än den var 2006.
Väljarna har inte främst vunnits genom opinionsbildning utan på att visa ansvar för statsfinanserna och säkert handlag i en internationell finanskris. Moderaterna har i högre grad vunnit väljarnas hjärnor än deras hjärtan.
Därför kan stödet i opinionsmätningarna snabbt sjunka igen. Den egna styrkan är delvis en synvilla som beror på motståndarens svaghet.
Svenska Dagbladet har initierat en debatt om det nya borgerliga uppdraget. Det är välbehövligt. Endast en politisk idédebatt med högt fiberinnehåll kan skänka nytt och bättre innehåll till agenda och opinionsbildning.
Personligen anser jag exempelvis att borgerligheten behöver en debatt om integritetsfrågor, där regeringen alltför ofta slirat på det slippriga sluttande planet mot ett kränkande övervakningssamhälle.
Politiken för företagande och entreprenörskap behöver också utvecklas. Där hände för lite under den gångna mandatperioden. Borgerligheten behöver också en debatt om hur man skapar förutsättningar för verklig trygghet, där medborgarna kan känna trygghet i sig själva och sin egen förmåga.
Utbildning, globalisering, kulturpolitik, rättsäkerhet. Listan kan göras hur lång som helst.
Det vore i längden förödande om Moderaterna förlitar sig på god förvaltning och högt förtroende för att behålla makten. Då kommer man oundvikligen att helt förlora initiativet när framtiden frågor ska formuleras.