Det är en konst att lära ut
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Min tredje riktigt bra lärare var författaren Lars Jakobson. Han undervisade deltid i filosofi medan han skrev böcker och jobbade en del på Malungs bibliotek. Lars Jakobsson var obehörig men otroligt skicklig.
Jag gick i Västerdalarnas gymnasieskola från sjunde klass och uppåt. Vi fick betyg i åttan för första gången och mina var långt ifrån bra. Mina föräldrar tvingade mig då att läsa om åttan och betygen steg något. På gymnasiet lossnade det. Jag började gilla skolan och ville verkligen lära mig något. Mats var en av orsakerna. Med otrolig glöd och energi fick han oss att fatta vad demokrati var och hur världen utanför den lilla orten Malung fungerade.
Sista året på gymnasiet mötte vi en helt ny pedagogik. Läroboken skulle inte läras in från pärm till pärm utan vi fick ha med den på provet. Klassen var i uppror - hur skulle vi då kunna läsa på? Vi hade i mer än ett decennium fått lära oss att lära in det som läraren ville ha, inte att tänka själva. Här kommer en lärare och krävde det orimliga - att vi skulle ha tillräckligt med baskunskaper för att kunna slå fram fakta ur boken, inte kunna boken.
Lars Jakobsson formulerade provet och vi hade böckerna med oss. Det var det mest spännande prov jag någonsin skrivit. Tanken svindlade och hjärnan glödde. Provet gick bra, men poängen var att det omformulerade hela mitt liv. Så här ville jag jobba - jag ville kunna ta reda på varför inte bara därför.
Det finns missar
Det är viktigt att kunna sätta betyg, säger skolminister Jan Björklund - därför ska bara behöriga lärare kunna fastanställas av kommunerna. Det är ju en slags myndighetsutövning och påverkar unga människors liv mycket - så visst är det otroligt viktigt.
Men skolministern missar några saker. Det ena är hur man ska få alla dessa fantastiskt duktiga pedagoger utan behörighet att stanna kvar? Och att de som formellt sett är behöriga behöver nödvändigtvis inte vara goda lärare.
Utbildningsdepartementet har en plan på att en person som vill bli lärare och har den nödvändiga basen - alltså en examen i ett ämne från högskolan - ska kunna läsa in tolv veckors pedagogik och därmed kunna sätta betyg. Till detta har de avsatt pengar. Bra så.
Mats Clang och Bengt Thorén tillhör den gamla stammen lärare. De är behöriga från en lärarutbildning som faktiskt var bra - den före 68-vänstern. Dagens utbildning fungerar inte - vilket inte minst Högskoleverket visade häromdagen då de menade att var fjärde lärare borde vara underkänd.
Skolministern har en lovvärd agenda. Det är viktigt med bra lärare. Men han bör skynda lagom fort så att inte skolan lämnas med bara behöriga men dåliga pedagoger.