Desperat priskamp

Åke Svensson (S) har uppvaktat infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) om det desperata läget med höga färjepriser.

Åke Svensson (S) har uppvaktat infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) om det desperata läget med höga färjepriser.

Foto:

Politik2012-04-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Region Gotland och öns näringsliv har nu uppvaktningar på löpande band för att påtala för statsmakterna att prisfrågan på vår landsväg är i ett desperat läge. Alla smärtgränser är redan nådda och det går inte att vänta till 2017, när nästa färjeavtal träder i kraft, för att få lägre priser i Gotlandstrafiken.

Frågan om mer pengar till Gotlandstrafiken är främst en regeringsfråga. Det är bra att uppvakta riksdagens trafikutskott så de är kunniga om vilka fruktansvärda konsekvenser de galopperande färjepriserna får för Gotlands utveckling, tillväxt och näringsliv. Men till slut är det en regeringsfråga för de ansvariga ministrarna att avgöra, om de vill investera i Gotlands utveckling. Eller snåla och bidra till Gotlands avveckling.

Igår uppvaktades infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) av regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) och några företagare från Gotland. Allt för att påtala för henne det allvarliga i de allt högre färjepriserna. Även om Åke Svensson och Catharina Elmsäter-Svärd har fått en nära personlig kontakt, som är lite mer än den vanliga, så är det inte hon som bestämmer till slut om mer pengar ska läggas på Gotlandstrafiken. Men hon är en viktig spelare i kampen för sänkta färjepriser. Finansminister Anders Borg (M) måste tillåta Trafikverket att kompensera rederiet mer än nuvarande avtal för de galopperande oljepriserna, så de inte slår ut hela Gotlands besöks- och livsmedelsnäring.

Gotland kan inte vänta till 2017 och det nya avtalet om Gotlandstrafiken, för att få sänkta färjepriserna. Om nuvarande avtal tickar vidare med ständiga oljeprishöjningar som slår igenom på färjepriserna, så blir det, det allvarligaste hindret på årtionden mot Gotlands möjligheter till utveckling, tillväxt och jobb. Att inte bidra med mer pengar, så färjepriserna sjunker, vore att direkt motarbeta den arbetslinje, som alliansregeringen säger sig agera för.

Framöver sker fler gotländska uppvaktningar av ansvariga ministrar för att få dem att agera, så Trafikverket kan lägga in mer pengar, så färjepriserna sänks. Om så inte sker, kommer alliansregeringen döma Gotland till stagnation, ökande arbetslöshet och en mycket bekymmersam utveckling. Men så oklok är nog inte regeringen Reinfeldt.