Arbetslinjen är, som bekant, regeringens melodi. Och vad behövs för att fler ska komma i sysselsättning? Jobb kan inte skapas av politiker, utan det krävs ett gynnsamt företagsklimat där såväl små som stora företag kan växa och anställa.
Förra året hamnade Sverige på plats fjorton i Världsbankens rankning av de länder som har bäst företagsklimat. Inte illa, men det finns utrymme för förbättring. Därför beslöt sig regeringen för att beställa en utredning från just Världsbanken med en mer noggrann granskning av företagens villkor i Sverige. I måndags presenterades den första delen av rapporten av finansminister Anders Borg (M) och näringsminister Annie Lööf (C).
I Sverige finns en viss tendens till självbelåtenhet. Det svenska sättet är alltid rätt. På måndagens seminarium visade Världsbankens representant Augusto Lopez-Claros att det inte stämmer. Det finns flera områden där det krävs förändring.
I jämförelse med andra OECD-länder är det en såväl långsam som kostsam process att starta ett företag. Sverige hamnar på plats 61 av 189 gällande Världsbankens mätning angående hur enkelt det är att starta företag. Nya Zeeland hamnar på första plats – där tar det en halv dag, i Sverige tar det sexton dagar.
Ett annat problem som Lopez-Claros pekade på var Sveriges hårt reglerade arbetsmarknad. Lång uppsägningstid, svårigheter att avskeda och anställa gör att arbetsgivare inte vågar ta risker. En stel arbetsmarknad leder ofta till att färre vågar bli entreprenörer.
Inte helt oväntat är Sveriges skatter ett annat hinder för företagen. Vi är ett av de OECD-länder som har högst skattetryck. Världsbanken pekar på att de höga skatterna på arbete är negativa för företagande.
Bidrar egentligen Världsbankens rapport med något nytt? Egentligen är mycket av det som Lopez-Claros uppmärksammar som redan är känt sedan tidigare. Samtidigt är det nyttigt att någon utifrån pekar på våra problem. Särskilt när regeringens reformvilja tycks ha avstannat.
Tidigare var Alliansens politiker kvicka med att påpeka de problem som orsakades av Sveriges skattetryck, arbetsmarknad och byråkrati. Nu tycks det som att man inte vill skapa oro bland väljarkåren genom att skilja sig allt för mycket från oppositionen.
Men om regeringen ska kunna leva upp till sin ambition och minska arbetslösheten krävs riktiga reformer. Och det är inte fler hittepåjobb i stil med insteg- eller nystartsjobb som behövs, utan en förändring av såväl skattesystem som arbetsmarknad. Politiker kan inte skapa riktiga jobb. De enda som kan göra det är Sveriges företagare, något inte minst borgerliga politiker bör vara medvetna om.
Förhoppningsvis kan Världsbankens rapport få regeringen att agera. Om man verkligen vill minska arbetslösheten bör Världsbankens råd tas på allvar och omsättas i praktiken.