Den gynnsamma ekomaten

Politik2012-02-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Som kärnkraftsmotståndare får man aldrig frid. Socialdemokraternas nya ledare Stefan Löfven, välkänd kärnkraftsivrare, säger sig vara öppen för en energidiskussion med regeringen. Dags att utfärda en varning, för det är stor risk att Löfven hittar likasinnade hos moderater och folkpartister. Bara att hoppas att Centern orkar stå emot och bjuda motstånd. Kärnkraften är föråldrad och jag tycker att den miljöpolitiska riksdagsledamoten som fällde uttalandet "kärnkraft, energi för dem som gett upp" träffade mitt i prick. Gett upp den fortsatta utvecklingen av säkra alternativa energikällor.

Vatten är en grundförutsättning för allt liv och för oss i Sverige är det självklart att ha tillgång till obegränsade mängder rent vatten. Men det finns en del orosmoln och dit hör bland annat de rapporter som med jämna mellanrum påvisar rester av bekämpningsmedel från lantbruket i grundvattnet. Ofta kanske i små mängder, men bara vetskapen om att det finns är en varningssignal.

När det fortfarande odlades sockerbetor på Gotland försvarade en känd odlare sin ekologiska produktion ungefär så här: "Även om det inte kan påvisas några rester av bekämpningsmedel i konventionellt socker, så har jag med min ekologiska produktion inte spridit ut gifter på mina åkrar. För gifter tar ju vägen någonstans, det försvinner inte bort genom ett trollslag." Ett citat som jag tycker säger allt.

Tyvärr lägger lantbrukets organisationer dimridåer genom att förespråka närproducerade livsmedel och hänvisar då till att det är bättre med närproducerat konventionellt än ekologiskt producerat i annat land. Motivet är bland annat att transportsträckorna blir kortare och utsläppen mindre, men vad som egentligen är närproducerat är inte definierat och alltså lite svävande. Många forskare är dock eniga om att det viktigaste inte är var en vara är producerad utan hur det gjorts.

Bäst hade det förstås varit om hela jordbruksnäringen bedrevs kemikaliefritt, något som känns väldigt avlägset. Men det finns påtryckningsmöjligheter och dem har konsumenterna. Dels genom att ställa krav på de svenska lantbruksorganisationerna för att få till stånd en positivare inställning, dels genom att trycka på EU-parlamentarikerna. EU-stödet till jordbruket finansieras bland annat med svenska skattemedel och därför är det en logisk väg att kräva att EU höjer målet för den framtida ekologiska odlingen.

För som betodlaren sa: "Gifterna försvinner ju inte bort genom ett trollslag".

Att ta både seger och förlust med fattning borde vara ett honnörsord i sportvärlden. Därför känns det tråkigt att höra när en innebandyspelare i damernas elitserie efter en förlust i en radiointervju uttalade att hon verkligen inte unnade motståndarlaget segern. Orsaken var att de inte spelade innebandy!

Konstigt, fanns det ingen domare med under matchen som såg till att reglerna följdes? För om det gjordes och det var elitserien får man ändå hoppas att det var just innebandy som spelades.

Mental träning för att hantera motgångar rekommenderas!