Demokratiskt dilemma för SD

Politik2012-10-18 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gör man ett genomsnitt av de senaste mätningarna från Demoskop, Ipsos, Novus Opinion, Sentio Research, SIFO och United Minds för respektive parti så har Sverigedemokraterna (den 15 oktober) stöd av 7,8 procent av Sveriges befolkning.

Det är alltså, enligt opinionen, Sveriges fjärde största parti.

Centerpartiet ligger kvar runt 4 procent och KD skulle åka ur riksdagen om resultatet i opinionsmätningarna skulle motsvara ett faktiskt valresultat (3,4).

Miljöpartiet hamnar på tredje plats efter Socialdemokraterna (32,8) Moderaterna (30) med 8,9 procent.

Med tanke på att Sverigedemokraterna har svårt att fylla de förtroendeposter de fick efter förra valet, då de fick 5,7 procent, skulle ett resultat på upp emot 10 procent leda till många tomma stolar i demokratiska församlingar landet runt.

På Gotland finns en (1) öppen sverigedemokrat, övriga i distriktsstyrelsen är anonyma med hänvisning till en hotbild mot partiets företrädare.

Hot och trakasserier mot politiska företrädare är aldrig okej. Man kan tycka vad man vill om olika partiers politik men har ett parti valts fram av folket så får man ha respekt för det och acceptera att alla inte tycker som en själv.

Det är också märkligt att inga polisanmälningar har uppmärksammats när det finns en så stark hotbild mot ett politiskt parti att dess styrelseledamöter ser sig tvingade att vara anonyma. Detta borde lyftas för diskussion och göras allmänt känt.

Om inte annat skulle en större uppmärksamhet och att anmäla till polisen eliminera alla misstankar om att SD tar på sig martyrkoftan av ren automatik utan att det finns några någon saklig grund. Mer än att man är rädd att människor ska ifrågasätta partiets politik och de fakta man hänvisar till för att bygga densamma.

Eftersom det inte är tillåtet med anonyma företrädare i fullmäktige så uppstår ett problem om SD kommer in i regionfullmäktige vid nästa val.

Problemet för väljarna och demokratin uppstår dock långt tidigare än när det är dags att tillsätta platser i fullmäktige.

För att veta vad det är man lägger sin röst på krävs att det finns politiker som berättar. Och eftersom det finns ett starkt inslag av personröstning krävs också att företrädarna gör en varudeklaration inte bara för vad partiet vill utan för vad de själva vill jobba för.

Vilken är Sverigedemokraternas politik för Gotland? Hur vill de lösa de utmaningar vi står inför med ett stort behov av inflyttning för att klara framtidens välfärd?

Detta besked kan vi inte vänta med till efter valet 2014.

Det behöver vi vet redan nu.