Delad föräldraförsäkring ger jämställdhet

Politik2013-11-19 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL KOMMENTAR

Målen för Sveriges jämställdhetspolitik är följande:

Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Följande delmål anger inriktningen av arbetet för jämställdhet:

En jämn fördelning av makt och inflytande: Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare och att forma villkoren för beslutsfattandet.

Ekonomisk jämställdhet: Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om utbildning och betalt arbete som ger ekonomisk jämställdhet livet ut.

Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet: Kvinnor och män ska ta samma ansvar för hemarbetet och ha möjligheter att ge och få omsorg på lika villkor.

Mäns våld mot kvinnor ska upphöra: Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.

Dessa mål kan synas vara självklara för de flesta. Många av de stora landvinningarna för ett jämställt samhälle står liberaler bakom. Vi i Sverige har nått långt på vägen, men många utmaningar återstår. Detta var något som diskuterades vid FP:s landsmöte i Västerås förra veckan. En av frågorna som togs upp var inrättandet av en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen, en ”pappamånad”. Beslutet blev att en sådan ska inrättas, med starkt stöd av jämställdhetsminister Maria Arnholm. Frågan har diskuterats under en längre tid, inte minst genom att rätten att välja själv väger tungt inom liberalismen. Men Sveriges föräldraförsäkring behöver en tredje öronmärkt månad. I dag tjänar kvinnor i genomsnitt 3, 6 miljoner mindre än män under sin livstid. Bland de största anledningarna till detta är det ojämna uttaget av föräldraförsäkringen.

Vad beträffar föräldraförsäkringen tog kvinnorna på Gotland förra året ut 75 procent av sammanlagt 248 195 nettodagar. Kvinnornas andel i Sverige är 76 procent. Kvinnorna ”vabbar” mer och går oftare ner i arbetstid än männen. Detta hämmar deras löneutveckling och karriärmöjligheter.

Den svenska föräldraförsäkringen är i grunden bra men det ojämlika uttaget av dagar kan naturligtvis även påverka framtida pension och begränsa kvinnors ekonomiska självständighet och frihet. Hälften av alla kvinnliga pensionärer tvingas leva på 5 000-8 000 kronor per månad. Detta är oacceptabelt! Löneskillnaderna kommer inte att minska förrän skillnaderna i ansvaret för familjer och hem minskar. Fler öronmärkta månader kommer att göra skillnad!

Våld i nära relationer är en fråga som har lyfts fram under senare år. Detta visar inte minst den aktuella artikelserien i Gotlands Tidningar.

Ett bra agerande i denna fråga görs av AB Gotlandshem som sedan 2007 samarbetar med socialförvaltningen i Region Gotland genom trygghetsarbetet ”Våga fråga”.

Arbetet innebär trygghetsjour för hyresgästerna, samarbete med polisen och trygghetsvandringar för att upptäcka otrygga miljöer. Dessutom har personalen genomgått utbildning för att se, upptäcka och kunna reagera på våld i nära relationer.

Som sagt. Mycket är gjort men mer finns att göra!