Debatten om moderaternas springnota
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Deras strategi för att försöka återta initiativet var dels att skrämma med att vänstern kommer med en skattechock och dels att dra en skrytvals om allt fantastiskt man uträttat.
Innehållslöst statsministertal
Värsta dimridåerna svarade statsminister Fredrik Reinfeldt för i sitt inledningsanförande, som nog får betraktas som det mest innehållslösa statsministertal som hållits på mycket länge. Statsminister Reinfeldt (m) gav ett intryck av att leva i en bubbla med begränsad eller ingen kontakt med verkligheten.
Det var framtidsbludder med till intet förpliktigande fraser tillsammans med moderata käpphästar, som hårdare tag i rättsväsendet med kamp mot våld och droger utan närmare preciseringar om hur.
Det var allmänt fagert tal om fortsatta sänkta skatter och full sysselsättning när vi har en massarbetslöshet på nära tio procent och kommuner och landsting varslar stora grupper om uppsägning. Och där 343 personer varje dag gått ut i arbetslöshet det senaste året, 50 000 kommer att utförsäkras från Försäkringskassan i år och 500 000 har prisats ut från a-kassan. Allt detta resultatet av den perverterade moderata så kallade arbetslinjen.
Ett enda konkret löfte kunde dock noteras: Vi ska tillbaka till överskottsmålet på en procent, men inte när. Det ska dessutom ske utan nedskärningar och utan utgiftsökningar, påstod han.
Vem ska då betala den springnotan? Man kan väl inte krama ännu mer ur straffbeskattade pensionärer, de sjuka och de arbetslösa?
Lånar till skattesänkningar
I partiledardebatten i riksdagen var s-ledaren Mona Sahlin på offensiven. Hon förenade socialdemokratisk politik med socialdemokratisk retorik på ett bra sätt. Och hon förmådde att tämligen väl tydliggöra skiljelinjerna till den borgerliga politiken. Hon reagerade också starkt mot Fredrik Reinfeldts prat om att de rödgröna "lovar allt till alla".
- Det är ni som tar en springnota. Det är ni som lånar till skattesänkningar. Det är ni som har förvandlat överskott till underskott, markerade Sahlin.
Så är det. Reinfeldt och hans regering har verkligen inte stått för samhällsansvar och regeringsduglighet, vilket även miljöpartiets Peter Eriksson påpekade i onsdagens debatt.
- Det har blivit 100 000 fler arbetslösa sedan ni började regera. Det tidigare överskottet i statens affärer har förvandlats till ett underskott på 70 miljarder kronor. Ni har slarvat igenom stora förändringar i a-kassan och sjukförsäkringen. Det är ingen ansvarsfull ekonomisk politik, framhöll Mp-språkröret Eriksson.
Det är också denna politik som gör att regeringspartierna tappar mark i opinionsmätningarna. Människor vänder sig emot en politik som skapar nya klyftor. De reagerar mot en politik som jagar alla sjuka och arbetslösa utan urskiljning, samtidigt som de som redan har det ganska bra får det ännu bättre.
Alternativet behöver vässas
Mona Sahlin, socialdemokraterna och den rödgröna oppositionen har också fel och brister. Oppositionens alternativ behöver vässas ytterligare på en del punkter och sammanfogas till en helhet som kan fungera och inge förtroende.
Men redan nu framstår varje regering med Mona Sahlin som statsminister som ett bättre och roligare alternativ än ytterligare fyra år till med Fredrik Reinfeldt och hans blå högerkartell.