DEBATT
När klockan är fem i tolv vaknar riksdagen till liv och har äntligen en ordentlig diskussion om den framtida färjetrafiken till och från Gotland. Men först när förutsättningarna för Trafikverket redan är lagda och upphandlingsunderlaget snart ska skickas ut och positionerna i stort sett är låsta.
Det ska sägas att Christer Engelhardt (S) har lyft frågan i olika sammanhang tidigare. Men någon debatt mellan partierna har det aldrig varit. Eftersom budskapet från de lokala partiföreträdarna har varit i stort sett samstämmigt har den breda allmänheten nog levt i tron att den uteblivna debatten beror på att alla i grunden är överens.
När så Trafikverket presenterade sina utgångspunkter stod det klart att så inte var fallet. Det fanns ingen politisk ambition att gå de gotländska behoven till mötes, minsta möjliga kostnad och största möjliga konkurrens var istället statens främsta prioritering.
I debatten som följde Christer Engelhardts interpellation deltog alla riksdagens partier utom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Den breda politiska enighet som varit budskapet lokalt sändes inte ut från riksdagen. Här var budskapet istället från Alliansen att allt kommer att bli bra och att man hyser tillit till processen.
Möjligen finns det i kulissen något som borgar för detta och som gör att oron hos M, FP och C inte var större än vad som visades i interpellationsdebatten.
Man får verkligen hoppas det.
Frågan är inne i ett mycket känsligt skede, det vet alla. Stor aktivitet pågår i och mellan de olika partierna.
Det handlar inte om att någon kräver att ministern ska lägga sig i Trafikverkets handläggning utan vilka direktiv man ger till myndigheten. Regeringen anser att konkurrensutsättningen måste prövas fullt ut innan staten eventuellt går in och ”styr upp” och det finns självklart en god tanke med det. Ingen vet ju faktiskt vilka intressenter som kan ligga i startgroparna.
Men oron gäller vilka möjligheter det finns att ändra på en genomförd upphandling som bara har dåliga (för Gotland) alternativ. När kraven är satta på en mycket lägre nivå än dagens så är det svårt att tänka sig hur det i slutändan kan bli så bra som alliansföreträdarna gav sken av.
Jag tror ganska bestämt att tongångarna hade varit desamma med en ombytt majoritet. Då hade S, MP och V försvarat processen och Alliansen varit mer påstridig. Det ligger lite i det politiska spelet.
Men är det nån fråga ett samlat Gotland inte vill se några politiska taktiska habravinklar i så är det i denna fråga.
Vi kräver långsiktiga förutsättningar och vägrar acceptera försämrade kommunikationer som direkt och omedelbart påverkar våra möjligheter att konkurrera och växa.
Varken mer eller mindre.