De politiska orden ges nytt innehåll

Politik2012-06-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ska politikerna prata utifrån ett individ- och vardagsperspektiv eller ett systemperspektiv? Har ord som folkhemmet och utanförskap fått ny betydelse jämfört med den ursprungliga. Och hur går det när partier kör med en vänsterretorik och driver en högerpolitik?

I ett spännande samtal på ABF:s 100 årsjubileum mellan Moderaternas spindoktor Per Schlingmann, Arenagruppens Håkan A Bengtsson och språkkonsulenten och S-kvinnors pressansvarige Sara Gunnerud, diskuterades det politiska språket.

Partiernas budskap, retorik och politik handlar väldigt mycket om vem som ger den verklighetsbeskrivning, som de flesta känner igen. Även om en del vill ta bort höger-vänsterdimensionen, så finns den helt klart kvar. Det är en fråga om fördelningspolitik. Helt klart har Moderaterna inriktat sig på de två tredjedelar av befolkningen som har jobb och lever hyfsat utan att vara sjuka och arbetslösa. Hittills har Moderaterna vunnit slaget om medelklassen med sina jobbskatteavdrag och skuldbeläggning av arbetslösa och sjuka.

Alla partier själ ord av varandra och ger dem ny betydelse. Moderaternas stöld av arbetarparti från Socialdemokraterna var mycket smart och deras motsatspar arbetsinje och bidragslinje gick hem i två val.

Men dessa ordstölder är inte nya. Folkhemmet var ursprungligen ett konservativt begrepp som Per Albin Hansson (S) tog och lade in en klar jämlikhetsprofil i och så blev han landsfadern. Likaså snodde Moderaterna vänsterordet utanförskap och gjorde det likvärdigt med arbetslösa och sjuka.

De tre gav också aktuella exempel, som när Moderaterna säger att Socialdemokraterna kommer att fördubbla kostnaden för att anställa unga, när de vill ta bort halveringen av arbetsgivaravgiften. Det är ingen fördubbling, det är en ökning på cirka 13 procent av kostnaden för att anställa unga.

Nu förändras samhället och människornas värderingar så politikernas retorik och politik måste hänga med. De partier som inte gör det försvinner. Begreppen är värderingsburna och tolkningen av ord som frihet och rättvisa tolkas olika beroende på individens erfarenhet och värderingar. Frihet kan vara den moderata tolkningen, som innebär frihet från. Medan Socialdemokraterna menar att det handlar om frihet till.

Oavsett vilka ord och vilken retorik partierna använder gäller det kampen om vilken verklighetsbeskrivning som kan vinna flertalets gillande och stöd. Partier får problem om de för en retorik och bedriver en motsatt politik. Problemet för både Moderaterna och Socialdemokraterna är att de har en vänsterinriktad retorik, men driver en alltför högerinriktad politik. När medborgarna ser detta får partierna trovärdighetsproblem.

Moderaterna har varit oerhört framgångsrika, men har nu problem. Socialdemokraterna har ännu inte hittat vägarna till en alternativ verklighetsbeskrivning och framförallt en alternativ politik till den moderata.

Retoriken är viktig men val vinns inte av pr-byråer, utan av partier som ger en trovärdig verklighetsbeskrivning och har en trovärdig framtidsbild av hur samhället bör bli.