De borgerligas sämre a-kassa skapar en massa låglönejobb

Politik2006-12-15 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det handlar om ett systemskifte, det som alliansregeringen och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) nu är i färd med att göra med a-kassan.
Låt oss ta exemplet med en undersköterska som tjänar 20 000 kronor i månaden. Om hon sedan alliansregeringens förslag har trätt i kraft den 5 mars 2007 skulle bli arbetslös i mer än 300 dagar får hon en ersättning på 13 000 kronor i månaden före skatt.
Då måste hon ta ett erbjudet jobb på 90 procent av sin A-kassa, vilket blir 11 700 i månaden. Annars förlorar hon a-kassan.

Socialbidragsnivå
Men många i vanliga LO-yrken tjänar inte ens 20 000 kronor. Den som tjänar 15 000 kronor i månaden får efter 300 dagars arbetslöshet 9 750, efter skatt cirka 7 500, med de nya a-kassereglerna.
Det är ungefär lika mycket som man får i socialbidrag, då socialförvaltningen betalar hyran. Det man får ut från sin försäkring är med andra ord vad samhället enligt socialtjänstlagen garanterar som lägsta levnadsstandard.
Alliansregeringen vill den här vägen tvinga fram en låglönemarknad. Tar man inte jobb på knappt 8 800 kronor i månaden ryker a-kassan. Det är långt under kollektivavtalens lägstanivåer på just nu cirka 14 000 kronor i månaden.

Pressa ner lönerna
Är det vad alliansregeringen och dess handgångna rådgivarstaber har räknat ut måste till för att det ska uppstå en verklig låglönearbetsmarknad. Arbetande fattiga-marknad också i Sverige?
Helt klart kommer det här nya a-kasseregelverket att verka nedpressande för alla på lönemarknaden. Särskilt så för den yngre okvalificerade arbetskraften. Och som med sådana löner inte kommer att ha råd att skaffa eget boende, utan tvingas bo kvar längre än hittills hos sina föräldrar.
Särskilt som också boendekostnaderna lär stiga med de avskaffade räntebidrag för nyproducerade lägenheter, som alliansregeringen nu också har föreslagit.
Följden av den här systemförändringen i a-kassan kommer att resultera i en mer stelbent arbetsmarknad.
Då måste de fackliga organisationerna ställa krav på kraftigt ökade avgångsvederlag. Det i sin tur innebär att det blir dyrare att avskeda.
En sådan här utveckling är inte till gagn för svensk industris konkurrenskraft. Neddragningen av 40 000 platser i AMS-programmen har inte heller något vettigt syfte. Inte heller de kraftiga nedskärningarna av komvux.

Protester landet runt
Samtidigt som företagen ropar efter rätt utbildad arbetskraft, så skär alliansen nu bort många utbildningar och låter arbetslösa gå i passivitet.
Littorins tidtabell underkändes till och med av den borgerliga majoriteten i arbetsmarknadsutskottet. Nu blev utskottets förslag att försämringarna i a-kassan får inledas 5 mars i stället för den 1 januari.
Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet gör som väntat tummen ner för hela förslaget. Landet runt hålls protestmöten.