Därför har jag blivit feminist
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Folk i omgivningen såg annorlunda på mig som tjej än på honom som kille och de bedömde oss olika. Han var en ängel om han var någorlunda trevlig mot sin omgivning och skötte skolan okej.
Jag skulle däremot verkligen vara en ängel mot min omgivning, minsta lilla utbrott gick emot min kvinnlighet. Jag skulle därtill se snygg och fräsch ut hela tiden och självklart sköta mig och göra bra ifrån mig i skolan.
Den feministiska gnistan inom mig slog ut i brand då jag skulle ut i arbetslivet.
Han fick tretusen mer
Jag och min pojkvän hade båda gått ett treårigt, hantverksinriktat program på gymnasiet och jag förväntade mig att få ungefär samma lön som honom efter likvärdig utbildning.
Men nej, trots att han jobbade mellan sju-fyra och jag arbetade kvällar, helger och högtider så fick han alltid minst tretusen mer i lönekuvertet än vad jag fick.
Jag hade som de flesta andra tyckt att det är förkastligt att betala en man mer än en kvinna med samma utbildning inom samma yrke. Jag hade aldrig reflekterat över hur det såg ut mellan branscherna. Det visade sig att inom många yrkeskategorier som dominerades av manlig arbetskraft hade man mer betalt än de inom de yrken där majoriteten av arbetskraften var kvinnlig.
Då måste det väl vara så att man sliter hårdare och därför förtjänar högre löner inom de manliga branscherna, tänkte jag?
Min erfarenhet sade mig något helt annat. Jag började se mig omkring lite, och upptäckte att inom de kvinnodominerade branscherna arbetade man ofta på obekväma arbetstider och med människor, ett arbete som i sig är oerhört psykiskt ansträngande.
Retade gallfeber på mig
Inom de manliga branscherna som jag jämförde med så arbetade man lika hårt, men man hade bättre arbetstider, bättre övertidsersättning, mycket bättre förmåner som anställd och bättre betalt.
Detta förvånade mig till en början och retade till slut gallfeber på mig.
Jag började se med mitt nya, feministiska synsätt på fler och fler delar av samhället. Det föll på prostitution, pornografi, sjukvård, hemmet och föräldraskapet
När jag väl hade tagit på mig mina feministiska glasögon var det omöjligt att ta av mig dem och se världen som jag sett den tidigare.
Trots att jag önskade att jag kunde det, för tidigare var jag övertygad om att världen i grund och botten var en rättvis plats, där alla tävlade på samma villkor och där man fick vad man förtjänade.
Nu vet jag att det inte är så. Det ligger kvar gamla strukturer och fördomar i samhället som delar in folk i grupper och gör det omöjligt för oss att bli sedda som individer och bli rättvist behandlade.
Mansrollen låser in
Jag är inte blint inriktad på kvinnans rättigheter. Självklart är inte kvinnor på något vis bättre än män, vi är alla unika och vi är alla jämlika. Jag anser att mansrollen också låser in och begränsar individen från att leva ett liv i frihet.
Jag inser att strukturerna i samhället behandlar alla som avviker från normen negativt, exempelvis homo- bi- och transpersoner och personer från andra kulturer o s v.
Detta är inte förenligt med den demokrati som Sverige säger sig vara idag. "Demokrati handlar om alla människors lika värde och rättigheter", står det att läsa på Sveriges Riksdags hemsida.
Men en sann demokrati är vi inte förrän vi slutar att kategorisera människor och skapa hierarkier, utan när vi tar vara på allas unika värde och inser att vi alla verkligen är jämlika.