Därför behöver vi bli fler

Politik2012-05-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Årets Småföretagarbarometer (Swedbank) visar ungefär samma bild som tidigare år.

Bristen på vilja att växa utgör det största tillväxthindret på Gotland. 27 procent uppger "vill ej växa" på Gotland, jämfört med riket som helhet där motsvarande siffra är 18.

Förutom att man är nöjd med omfattningen på verksamheten är det ett stort problem med att hitta arbetskraft. 24 procent av öns småföretagare uppger att de någon gång tvingats tacka nej till en order på grund av att de saknat arbetskraft.

Socialdemokraterna menar att det är regeringens fel. Att missmatchen i näringslivet uppstått de senaste sex åren med en borgerlig regering. Riktigt så korta ledtider är det nu inte på utbildningar så en mer trolig förklaring är att det hör ihop med att fler och fler söker sig till städerna för arbete. Att småföretagen inte kan konkurrera med löner som ges där.

På fastlandet kan man bo i en kommun men jobba i en annan. Det går inte på Gotland. För att locka hit arbetskraft krävs en stor och genomgripande förändring för hela personens familj.

Moderaterna tycker att Gotland ska lägga ner arbetet för en ökad befolkning för att istället ta vara på dem vi har.

En till synes klok tanke men om den sätts i ett större perspektiv blir den mindre framgångsrik.

Vi har inte skatteunderlag så det räcker redan i dag, i takt med att den äldre befolkningen blir allt större medan föryngringen allt mindre, uppstår en ekvation som inte går att lösa utan en ökad inflyttning.

Hur ska vi då locka hit fler?

Vilka insatser görs av näringslivet i samarbete med regionen för att locka hit den arbetskraft som efterfrågas? Vid varje mätning och rankning av näringslivets förutsättningar tas problemet upp men mer sällan presenteras innovativa lösningar och kampanjer för att lösa problemet.

Intresset för att bo i landsbygd är stort och trenden mot en ny grön våg kan anas. Här gäller det att ha en beredskap för att möta denna utveckling.

Något som skulle kunna stärka glesbygdsregionerna, däribland Gotland, är om det förslag som finns om en förändring av skatteutjämningssystemet genomförs. Förslaget har tagits fram i total politisk enighet men bromsas av Moderaterna i regeringen av outgrundlig anledning.

Eller snarare av en känd anledning, de röststarka kommunerna i Stockholmsområdet är väldigt emot förslaget som effektivt pyser hål på myten att det är stockholmskommunerna som slussar pengar till glesbygd. De inkomststarkaste kommunerna runt Stockholm överkompenseras tvärtom med stora pengar enligt Dagens Samhälles granskning.

Det behövs ett nationellt landsbygdsuppror som kräver att det politiskt eniga förslaget läggs fram till riksdagen för beslut.