LEDARE
Minns ni debaclet när restaurang Nunnans serveringstillstånd inte gällde passagen mellan själva krogen och dess uteservering på nybyggda Stora Torget i Visby? Det blev själva sinnebilden för hur det svenska regelverket för restauranger ibland kan krångla till det onödigt mycket.
När ett företag hanterar både livsmedel och alkohol kan man räkna med mycket byråkrati och tillsyn för att det ska gå rätt till. Det är bra och nödvändigt eftersom dålig mathantering kan leda till stort obehag för gästerna och dålig kontroll på utskänkning av alkohol ger kanske ännu större konsekvenser för samhället i stort.
Men regler måste finnas för ett syfte, inte för att sysselsätta tjänstemän eller finansiera annan verksamhet. De flesta företag är nog införstådda med att det kostar pengar när en myndighet ska utföra tillsyn. Det är också en trygghet att få sin verksamhet kontrollerad och godkänd. Men när man bara får betala för tillsynen och den aldrig genomförs, då sjunker också såväl motivationen för att betala som att till punkt och pricka följa de krav som ställs.
I går presenterades landsbygdsminister Eskil Erlandssons ”restaurangpaket” som bland annat innehöll krav på förenkling av reglerna för att driva restaurang. Det är inte ett regeringsförslag utan Centerpartiets politik för att underlätta för en hårt reglerad bransch och med förhoppningen att en lättad börda ska ge företagen möjlighet att istället anställa fler.
Hanteringen av serveringstillstånd och reglerna för uteserveringar ingår i paketet liksom avskaffandet av danstillstånd. Att en krog måste ansöka om tillstånd för att gästerna ska få dansa är en regel som få kan förklara vitsen med. Troligen har ingen bötfällts för att några gäster spontandansat vid bardisken men att ingen straffas betyder inte heller att regeln fyller något behov.
Danstillståndet borde gå att förpassa till papperskorgen, både Moderaterna och Miljöpartiet har tidigare motionerat om samma krav.
I ”restaurangpaketet” ingår också redan kända förslag som gårdsförsäljning av vin och öl i pilotlän och att bibehålla den sänkta restaurangmomsen samt fortsätta arbetet inom ”Sverige – det nya Matlandet”.
Krogen har blivit en symbolfråga i årets valrörelse. När Alliansens lokala företrädare skulle presentera vårpropositionen skedde det på McDonalds. Valet var självfallet genomtänkt och en blinkning till de rödgröna som verkar tycka att ett jobb på McDonalds är den sämsta start en ung människa kan få i livet. Dessutom tas kedjan ofta som exempel på företag som berikar den egna vinsten med de pengar som var tänkta att ge jobb. Oavsett vad de själva säger och vad fakta visar.
Att komma in som ung i ”krogsvängen” är ett mycket vanligt första jobb. Det finns mycket att säga om villkor och arbetsmiljö men låt oss då istället se till att förbättra dessa än att bygga högre trösklar in på arbetsmarknaden.