Danielson tar tempen på ön

Politik2008-10-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När Danielson varslar 19 personer i Visby får det inget stort genomslag i riksmedia. Inte när ett av de företag som Danielson levererar till, Volvo Personvagnar, varslar flera tusen i stöten. Men krisen för Volvo fortplantar sig ju ut till alla underleverantörer. I måndags varslade Köpingföretaget Getrag All Wheel Drive 250 anställda. Det varslet, och Danielssons varsel samma dag, är de senaste exemplen i en lång rad av varsel inom företag som är beroende av fordonsindustrin.

Danielson ligger ändå på sikt bättre till än många andra underleverantörer. Det finns stora industriföretag som bara har en enda kund. De tillverkar enbart delar och detaljer för exempelvis Saab eller Volvo. Då slår nedgångar för fordonstillverkaren obönhörligen igenom med full kraft.
Danielson har fler kunder inom fordonsindustrin. Och tillverkar skyltar, emblem och paneler med mera även åt företag i andra branscher. En bredare kundkrets sprider riskerna och minskar sårbarheten när konjunkturen viker.

Men om det inte är en riksnyhet att 19 anställda varslas, så är det ändå en stor nyhet på Gotland. Den offentliga sektorn är dominerande som arbetsgivare på ön, och de flesta arbetstillfällena inom privat sektor är fördelade på ett stort antal förhållandevis små företag. Danielson, med uppåt 60 anställda på ön före varslet, är en stor privat arbetsgivare på Gotland.

När vi dessutom måste lägga varslet på Danielson till Nimbus avveckling av Visbyfabriken, och när miljödomstolen under de närmaste veckorna avgör stenindustrins framtid på Gotland, då kan man inte bli annat än orolig för hur arbetsmarknaden skall påverkas. Om jobben försvinner på Gotland så får det ju värre konsekvenser än i andra regioner, där de boende kan dagspendla över både kommun- och regiongränser. De kan ta jobb i grannkommunen utan att det behöver betyda flytt eller veckopendling.

Enligt Vision 2025 (och för den delen, även enligt Vision 2010) siktar vi på att det skall bo 65 000 människor på Gotland i framtiden. Den situation vi nu står inför är ett viktigt test av om den målsättningen är realistisk. Är Gotlands arbetsmarknad nu så dynamisk att de som blir av med jobbet förmår hitta nya bra arbeten? Om inte, så är det fler än de arbetslösa som har problem. Då har hela Gotland problem.