KRÖNIKA
Den vanligaste frågan jag får om mitt jobb är om det inte är svårt att komma på något att skriva om sex dagar i veckan. Svaret på den frågan är: Ja.
Samtidigt får man gilla läget och inte jämföra sig med ledarsidor som har en handfull anställda som kan bytas om att skriva. En får gilla läget och göra så gott en kan. Ibland blir det bra, ibland blir det dåligt. Man får hoppas att läsarna har förståelse.
Dåligt är en sak, fel en annan.
Hittar jag ett stav- eller skrivfel i en text kan jag inte läsa resten utan att leta efter nästa fel. Gäller det sakfel undrar jag hur mycket av det andra jag kan lita på stämmer.
Har precis läst den omdiskuterade boken av DN:s ledarskribent Hanne Kjöller. Boken har uppmärksammats eftersom ett gravt faktafel gått igenom alla genomläsningar och faktakollar. Olämpligt i vilken publikation som helst men helt förkastligt i en bok som handlar om brist på faktakoll och helhetsbild i många av de ”offerreportage” som blivit en väsentlig del i dagens journalistik.
Väldigt olyckligt eftersom boken belyser mycket viktiga frågor som direkt påverkar vår demokrati och förhållningssätt till samhället.
Hanne Kjöller tar upp flera kända fall där enskilda människor lyfts fram som offer för olika omständigheter. Hennes skildring skiljer sig väsentligt från den vi fått via tidigare reportage och inslag. Verkligheten är ofta betydligt mer komplicerad än att den ena är offer (individen) och den andra är skurk (myndigheten/politikerna).
Men att ifrågasätta en person som berättar att hen har 50 kronor att leva på när ”allt är betalt”, eller som säger sig inte ha några vänner för att hen är fattig, kan man verkligen göra det?
Hanne Kjöller lyckas visa på många brister och utelämnade faktorer som skulle gett en helt annan bild av många kända ”fall”. Det fel som uppdagats var att hon angav att person ägde en bostadsrätt värd många miljoner när han i själva verket bodde i en hyresrätt.
Klantigt men för själva poängen i just detta fall betydde det faktiskt ingenting. Mannen beskrevs som en svårt cancersjuk person som förvägrades sjukpenning. I själva verket hade han visst beviljats sjukpenning men eftersom hans sjukpenninggrundande inkomst (SGI) var 0 kronor blev det inga pengar eftersom det inte fanns några pengar att räkna ut hans sjukpenning från.
Det är mycket trist att alla dessa viktiga frågor nu hamnar i skuggan av det uppdagade felet.
Däremot är det otroligt intressant att studera hur de utpekade redaktionerna reagerar. Så även om boken på ett sätt bevisade sin egen tes på ett olyckligt sätt kan den bidra till en viktig debatt.
Höstens roligaste nyhet: På onsdag börjar Marie Nilsson Lind skriva krönikor i GT. Marie är en stor förebild för mig. Min dröm är att kunna formulera mig som hon gör, skriva sån musik, vara så sjukt rolig.
Ja, sjukt rolig eller roligt sjuk... med Marie finns alla bottnar och hon är inte rädd att dela med sig av dem.
Och vi är sjukt stolta att hälsa Marie välkommen som skribent i GT.
Trevlig helg!