Dålig arbetsmiljö för filmstudenter

Politik2009-03-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Högskolan på Gotland stoppar elevernas film om skottdramat på Brucebo och hänvisar till arbetsmiljöskäl. Filmen skulle innebära lidande för en anställd som var inblandad i dramat.
Men vänta här nu: Ämnet för kursen är "Det dokumentära berättandet". Kan det då bara olämpligt att låta en film på en sådan kurs behandla en aktuell, uppmärksammad händelse? Det är ju inte en destruktiv iscensatt fiktion, som när en elev på Konstfack simulerar psykisk sjukdom eller vandaliserar tunnelbanevagnar.
Hade filmen varit helt OK så länge ingen från högskolan varit inblandad i den skildrade händelsen? Om sådana hänsyn, som att stoppa elevarbeten som kan vara känsliga för någon, förbehålles enbart anställda - vad ska vi då tro akademikers förmåga att ifrågasätta varandras forskning till exempel? Är det också ett arbetsmiljöproblem?

Beslutet verkar överdrivet försiktigt. Hade jag själv som elev råkat ut för något liknande, att mitt projektarbete ogiltigförklarats på så skakig grund, hade jag blivit rasande. Filmens kvaliteter, eller brist på kvaliteter, spelar ingen roll för beslutet. Det måste vara oerhört frustrerande.
Rektor Karin Bengtsson lovar att de två drabbade eleverna ska ges möjligheter att "avsluta sin kurs på rätt sätt" trots att veckor av arbeta gått om intet". Låter de sig blidkas av en välkrattad genväg till en fullgjord kurs? Jag antar att eleverna frågar sig: Vill jag ens ha ett utbildningsbevis från en högskola som agerar så?