Dags att växla upp till nästa val

Foto: Adam Ihse / TT

Politik2014-05-27 05:56
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Så var då supervalårets första val avklarat, ett val som föregåtts av en valrörelse med seg start och intensivt slutskede. Opinionsmätningarna har duggat tätt och ibland har de redovisats på ett sådant sätt att de gett intrycket att EU-valet redan var genomfört. Frågan är hur mycket detta påverkat väljarnas slutliga ställningstagande? För det är intressant att se hur nära Novus sista mätning före valet ligger slutresultatet.

Valresultatet blev både jordskredsseger, som för Miljöpartiet, och kalldusch som för Moderaterna. Tycker att moderaten Inger Harlevi var rakryggad när hon i Radio Gotland på måndagsmorgonen konstaterade att partiet gjort ett dålig val och att trovärdigheten i miljöfrågorna inte är lika stor som hos Miljöpartiet. Och just miljöfrågorna kom att spela en stor roll, vilket också resultatet för Centern visar. Från att i många opinionsundersökningar under våren varit uträknade lyckades man öka väljarstödet och behålla sitt mandat i EU-parlamentet.

Nu ska alla partier analysera sina valrörelser och närmaste tiden kommer vi att överösas av olika förklaringar till bra eller dåliga resultat. Kanske fler politiker än Inger Harlevi inser vikten att lyssna på opinionen och inte nonchalera de frågor som intresserar väljarna mest.

För efter lite återhämtning är det dags att växla upp till nästa valrörelse och den 14 september är det val till Regionfullmäktige och Riksdag. Förhoppningsvis blir den vassare och intressantare än den till EU-valet och eftersom fler och fler väljare förtidsröstar måste partiernas valinformation finnas tillgänglig redan under sensommaren. Det är viktigt att alla i god tid före höstens val kan bilda sig en uppfattning om de olika partiernas åsikter i olika frågor och här utgör valprogrammen en viktig del.

För oavsett om alternativen gäller den borgerliga Alliansen eller det socialistiska rödgröna samarbetet så måste den politiska drivkraften hos alla partier alltid vara att få så många egna röster som möjligt. Stort parti är alltid detsamma som stort inflytande.

Partisamarbetet får inte leda till att partierna tappar sina egna profiler och väljarna måste kunna känna igen sina partier. Det gäller att hålla linan spänd, så att balansakten mellan samarbete och de egna partiprogrammen kan genomföras på ett tydligt sätt. Det blir en intressant sensommar.