Riksdagen är snart hemförlovad och finansminister Anders Borg börjar sin semester. Ett riksdagsår till har gått utan besked i värnskattefrågan. Alliansens partier ska senare i sommar samla ihop sig till ett nytt skatteförslag inför höstbudgeten. Det femte jobbskatteavdraget är redan aviserat, vilket är bra, men nu är rätt tid att ta ett nästa steg i regeringens pågående skattereformer.
Det har länge funnits ett tryck inom delar av regeringen i frågan om att avskaffa värnskatten. Utbildningsminister Jan Björklund är den partiledare inom Alliansen som kraftigast driver frågan. Det är Moderaterna, med framförallt Borg, som av opinionsmässiga skäl ställt sig tveksamma.
Värnskatten, införd efter 90-talskrisen, var från början tänkt som en tillfällig skatt, men har stannat kvar. Den är nu en femprocentig skatt på inkomster över 46 740 kr i månaden, utöver den statliga inkomstskatten på 20 procent, men intäkterna värnskatten ger till statskassan är marginella jämfört med vad den motar bort.
Endast 0,3 procent av statens skatteintäkter för 2011 kommer från värnskatten. Både rapporter från Långtidsutredningen (LU) och Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) visar att ett avskaffande i princip skulle betala sig självt tack vare ökat arbetsutbud.
Dem värnskatten slår mot i dag är framförallt nyckelyrkesgrupper på den svenska arbetsmarknaden. Läkare och ingenjörer finner det i många fall vara lönsammare att söka sig till grannländer som Norge och Danmark eller gå ner i arbetstid än att jobba mer i Sverige.
Det blir också smått absurt när det för utländska experter som kommer till Sverige finns särskilda skattelättnader medan inhemska straffbeskattas. Skatten motarbetar även utbildning, fortbildning och entreprenörskap.
Sänkta skatter som med jobbskatteavdraget har inte bara en bra fördelningspolitisk effekt. Hushåll med små inkomster behöver mer pengar i hushållskassan och deras ökade konsumtion spär på efterfrågan, tillväxten och de nya jobben. Det är alldeles utmärkt.
Regeringen gjorde rätt under den första mandatperioden när den förde linjen om att det viktigaste var att sänka inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare som såg att det lönade sig för lite att arbeta och att gå från bidrag till jobb. Men nu behövs nästa steg.
Regeringen måste gå vidare på den inslagna vägen och våga ta tag i värnskatten. Det bör bakas in redan i kommande höstbudget tillsammans med de övriga skattesänkningar som förutskickats.
Regeringen har både ett arbetslöshets- och ett sysselsättningsmål som ställer mycket stora krav. Avskaffandet av just värnskatten ingår självklart som steg på vägen för att uppnå de målen. Nu behövs det handling från regeringen, inte passiv väntan.